22 oktober 2024

Bridget van der Puff en de misbaksels, en de spooktrein – Martin Stewart

De lezer leert Bridget kennen als ze nog in het Weeshuis voor Onaardse kinderen woont, samen met nog 151 kinderen. Tom is haar beste vriend en mevrouw Zuurbier is de baas. Laatstgenoemde is en handelt net zo zuur als dat haar naam klinkt. Mevrouw Zuurbier dwarsboomt Bridget en zegt dat niemand haar wil hebben. Op een dag, als alle 151 kinderen inclusief Tom, zijn opgehaald door gezinnen en Bridget weer in de kerker zit, komt er onverwachts nog iemand langs: Ernst van der Puff.

Voordat Bridget met Van der Puff meegaat, leren we haar kennen als een meisje dat alles kan, in de problemen komt en ze ook niet uit de weg gaat. Enthousiast, snel springende gedachten, impulsief, niet altijd even veel geduld en ontzettend slim. Met veel fantasierijke uitvindingen zoals het Luisterglas, Parachuterok en Superplaksokken, redt ze zichzelf en Tom uit de meest bizarre situaties.

Bridget van der Puff en de misbaksels, deel 1
De start zou je kunnen vergelijken met Annie die gered wordt uit het weeshuis, Zuurbier is Ms Hannigan, maar dan meer in de gedaante en met de persoonlijkheid van Bulstronk uit Matilda. Al kan ik mij niet herinneren dat Bulstronk net zo dommig overkwam als dat Zuurbier wordt neergezet in dit verhaal. Het begin voelde druk en chaotisch, maar past bij Bridget. De jeugdige lezer zal het ongetwijfeld een fijn, gek begin vinden.

De drukte verminderd enigszins als Bridget bij Van der Puff komt wonen. Ze kijkt haar ogen uit in zijn bakkerij en leert dingen kennen die ze nog nooit heeft gezien of meegemaakt. Vrolijke mensen, fijn en gevarieerder eten, een bakker die met plezier zijn werk doet en haar meeneemt in zijn dag/werkzaamheden, een elf genaamd Pascal la Fleur en vooral gezelligheid en liefde.

Van der Puff probeert haar te leren bakken, alleen bakt ze er weinig van. Drilpudding wordt Dril-a-miet en Rots-Puntjes worden Vlijmscherpe-Puntjes. Ineens is er iets dat ze nog niet kan, maar Van der Puff heeft genoeg geduld om te blijven proberen. Hoewel ze per ongeluk magische misbaksels bakt, lijken deze later goed van pas te komen als Zuurbier weer ten tonele verschijnt.

Bridget houdt zich niet alleen bezig met leren bakken, maar ook met de Afgesloten en Geheime Deur. De deur waar eerst het portret van Etta hing, de overleden vrouw van Van der Puff, staat nu in de afgesloten ruimte. De sleutel heeft hij weggegooid. Uit liefdadigheid en haar talent om deuren open te kunnen maken, is ze vastbesloten om de deur open te krijgen met hulp van Pascal.

Wie verder kijkt/leest dan het grappige, het onhandige en het magische zal ook de boodschap meekrijgen van Van der Puff dat iedereen liefde nodig heeft. Je hoeft niet alles in een keer te kunnen, vaker proberen mag en als iets niet gelukt is, heb je misschien wel plezier gehad. Daarnaast is niets zo fijn als het delen van baksels met elkaar.

Bridget is een creatief, ondernemend, ongetemd meisje met grote, impulsieve, enthousiaste handelingen, maar wordt door de liefde van Van der Puff iets getemd zonder dat ze haar eigenschappen verliest. Bridget is geen Ontaard kind, maar geliefd en thuis.

Bridget van der Puff en de spooktrein, deel 2
Bridget woont inmiddels zes weken bij Ernst van der Puff in het dorp Mooi-aan-zee. Op het verjaardagsfeest van Van der Puff maken we kennis met graaf Durfal en kapitein Lufty. De eerste komt aardig en meelevend over en is nieuw in het dorp, de tweede is kapitein van zijn schip en komt met een dreigement dat de spooktrein eraan komt. Bridget is er zeker van dat er iets op komst is, ze gelooft Lufty. De rest ziet zijn boodschap als een suffe waarschuwing.

Ze gaat niet direct op onderzoek uit, maar ontwikkelt een banketkluis, waarin een lekkernij pas te pakken is na een ingestelde tijd. Met haar vader werkt ze ook aan een nieuwe bakkersspecialiteit, uiteraard gaat dat niet helemaal volgens het gebruikelijke bakkersboek. Het dorp maakt zich ondertussen klaar voor het Hongerige Geesten-feest en het Smikkelfestijn aan de vooravond ervan. Tot ieders schrik is de voorzitter van het festijn, mevrouw Blad-Zye (tevens bibliothecaresse), ineens vermist! Kan het feest van de Hongerige Geesten nog gered worden als belangrijke en geliefde personen uit het dorp vermist worden?

Bridget kan het daarna uiteraard niet laten om haar speurneus in deze zaak te steken. Ze gaat ’s avonds laat op onderzoek uit met Tom en vinden sporen in de sneeuw. Ze komen meneer Durfal tegen terwijl hij oefent voor het WK Verstoppertje (zo goed was hij dus niet verstopt). Ze vinden o.a. sporen en alles wordt netjes genoteerd in haar opschrijfboek. Ze lezen oudere kranten in de bibliotheek en komen te weten dat in Vlossendrecht en Tevree-iets-verder-aan-zee de spooktrein ook is gesignaleerd met als gevolg dat mensen hun huis niet meer uit durven. Daar wil ze een stokje voor steken, zeker als ook haar vader Van der Puff in de trein zit!

Met logisch nadenken, feiten verzamelen, observeren en natuurlijk haar helpende misbaksels lijkt het Bridget te lukken om ook het geheim van de spooktrein en de vermiste inwoners op te lossen. Want Lufty.. is hij echt niet te vertrouwen? Bridget dacht vast: niets is wat het lijkt. Ze is een spannende ontknoping op het spoor!

Over beide boeken
In beide delen schrijft Martin Stewart vlot en passen de illustraties van Georgien Overwater perfect bij het (af en toe chaotische) karakter van Bridget. Daarnaast zijn alle grappen en bijzondere namen goed vertaald door Sandra Hessels.

Naast grappige/onhandige situaties, magie en grappen, is ook gebruikgemaakt van variatie in lettertype-, en grootte om het leesplezier te vergroten. Leuk om zelf te lezen vanaf ong. 9 jaar of om voorgelezen te krijgen. Bridget van der Puff wordt aangeraden voor fans van Roald Dahl en hoewel Stewart in mijn beleving niet het niveau van Dahl haalt, zijn deze verhalen wel aan te raden als kinderen houden van fantasierijke verhalen.

De voetnoten gedurende de verhalen leidden helaas regelmatig wel af van het verhaal en voegden zelden iets toe als voetnoot. Deze noten konden in het verhaal zelf verwerkt worden zonder storend te zijn.
Als je deel 1 en 2 snel na elkaar leest, is de kans op herhaling groter. Als er meer tijd tussen zit, is de herhaling in het verhaal/voetnoten prettig. Pluspunt hieraan is dat de twee delen niet per se op volgorde gelezen hoeven te worden, hoewel dat natuurlijk wel het leukste is.
De recepten aan het eind van de boeken zijn wel een leuke toevoeging.

Voor de liefhebber is het goed nieuws dat er nog twee delen zullen verschijnen over Bridget van der Puff!

Martin Stewart, Bridget van der Puff en de misbaksels, illustraties Georgien Overwater, vertaling Sandra Hessels, Luitingh-Sijthoff, 2023, 295 blz., 9789021040745

Martin Stewart, Bridget van der Puff en de spooktrein, illustraties Georgien Overwater, vertaling Sandra Hessels, Luitingh-Sijthoff, 2024, 311 blz., 9789021040769

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *