Sam en Nisha leven beiden in Londen en kennen elkaar niet. Als ze per ongeluk elkaars sporttas meenemen bij de sportschool, wijst alles erop dat ze elkaar een keer zullen ontmoeten.
Nisha leeft met een erg rijke man en baadt daardoor in luxe. Tot het moment dat haar man een scheiding aanvraagt en ze niets meer heeft, behalve de sporttas van een vreemde vrouw. Een vrouw met weinig smaak door de afgetrapte gympen..
Sam is de vrouw van de afgetrapte gympen en door de taswissel is ze in plaats van gympen in het bezit van duur uitziende hakken. Haar thuissituatie is het tegenovergestelde van Nisha, want iedereen thuis leunt op haar op bijna alle fronten. Ze voelt zich alleen en niet gezien.
Zoals ik gewend ben van Moyes leest het boek vlot. In het begin had ik even tijd nodig om goed in het verhaal te komen. Waar ik Sam direct een prettig personage vond, vond ik de houding van Nisha eerst niet prettig. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat ik mij als persoon iets meer kan vinden in het leven van Sam. Daarbij vond ik het vrij lang duren voor de ontmoeting tussen deze twee vrouwen plaatsvond.
Gedurende het verhaal lees je meer over hun situatie vanuit Sam, Nisha en verrassend genoeg ook de partner van Sam. De houding van Nisha veranderde naarmate het verhaal vorderde en zij meer te weten kwam over Sam. Mijn gedachten over haar veranderden doordat ik meer wist van haar verleden en haar gemaakte keuzes. Nisha blijkt niet zomaar een luxe persoon. Zo blijkt maar weer dat het verhaal op een achterflap redelijk ‘plat’ is en de personages in een boek zelf gaan leven. Vooroordelen en invullingen zijn niet helpend.
De wisselende perspectieven zijn fijn, mede doordat de personages worstelen met hun eigen situatie. Thema’s zoals rouw, depressie, vriendschap, scheiding en liefde passeren de revue. Het ene thema luchtiger dan het andere thema, maar met humor weet Moyes er weer een mooi verhaal van te maken.
Hoewel het hier en daar voorspelbaar is, geeft het een goed gevoel als personages groeien en vanalles inzien. In dit geval groeide Sam letterlijk en figuurlijk door de hakken en de vriendschap met Nisha. Nisha groeide door, uiteraard ook de vriendschap, maar ook door te zien en te ervaren wat de andere kant van luxe is.
Je zal maar in de schoenen staan van een van deze vrouwen. Ga er maar aan staan. Aan de andere kant: de mens is veerkrachtig en kan soms meer aan dan je denkt.
In haar schoenen eindigt enigszins spannend, maar vooral warm en goed. Voor mij tijd om een ander ongelezen boek van Moyes uit de kast te halen, want bij deze romans weet je gewoon dat het goed is.
Jojo Moyes, In haar schoenen, Vertaling Anna Livestro, De Fontein, 2023, 396 blz., 9789026165849