16 september 2024

Psychedelica als medicijn – David Nutt

In Pyschedelica als medicijn neemt Nutt ons mee in wat een psychedelicum kan doen in het behandelen of bestrijden van symptomen van bijvoorbeeld, depressie, ADHD of PTSS. Er zit een duidelijke opbouw in het boek, ten eerste; wat zijn psychedelica? Nutt behandelt klassieke en niet-klassieke soorten. Onder klassieke vallen de meer natuurlijke, die vroeger al gebruikt werden door oude stammen, zoals LSD, paddo’s en ayahuasca. Niet-klassieke zijn de meer bewerkte psychedelica, zoals MDMA, ketamine of ibogaïne. We leren dat psychedelica zelfs worden gebruikt om… (alcohol)verslaving te behandelen.

Ik moet toegeven dat het begin van het boek best heel taai voor me was. Dat kwam niet door de schrijfstijl van Nutt, maar omdat het begin behoorlijk biologisch is opgebouwd. Nu weet ik vanuit mijn studie best het een en ander over de werking van het brein, eventuele neuropsychologische aandoeningen en de behandeling hiervan, maar de biologie en daarmee de werking en opbouw van psychedelica is mij totaal onbekend. Een groot pluspunt is dus wel dat daadwerkelijk alles wordt uitgelegd in dit boek, waardoor iedere leek de gevolgde stappen kan volgen en begrijpen, zij het met wat extra moeite. Toch; dat is wat belangrijk is, begrip en achtergrond om verder te kunnen.
Verderop in het boek gaat het meer over hormonen, emoties en behandelingen. Daar kon ik het weer helemaal oppakken en daar begon ook het onderdeel waarom ik dit boek heb aangevraagd, het drugsgebruik onder jongeren neemt ontzettend toe, maar hoe kunnen we dit op een meer gezonde en veilige manier inzetten? En ook de prevalentie van depressie/depressieve klachten is gestegen, net als het herkennen van bijvoorbeeld ADHD bij vrouwen. Behandelingen zijn soms ontoereikend of onbekend, en daarom is er behoefte aan meer kennis over effectieve behandelingen.
Er zijn afbeeldingen ingevoegd om te laten zien hoe MDMA, ketamine of psylocibine op bepaalde systemen in het brein werken, bijvoorbeeld bij je amygdala of hippocampus, waar emoties verwerkt worden, kan de baan naar ‘verlangen’ remmen of vertragen, waardoor er mogelijk minder behoefte ontstaat aan negatieve copingsstijlen (coping kan omschreven worden als de manier waarop je ergens mee omgaat. Een negatieve coping wanneer mensen ruzie hebben kan het gebruik van geweld zijn, een positieve coping het conflict uitpraten.) De afbeeldingen maken de genoemde feiten extra inzichtelijk en zijn duidelijk wanneer je ze bekijkt.
Een aspect dat ook steeds naar voren komt, psychedelica werken op de manier waarop je brein omgaat met input/stressoren en verwerken in het geval van PTSS niet de meegemaakte gebeurtenissen. Het gebruik van psychedelica moet dus in combinatie met andere therapie, en de doses vaak heel klein zijn. Hier is heel veel nog niet over bekend en daarom moet er nog veel onderzoek verricht worden.

Het boek leest bijna als een pleidooi voor de wetenschap. Op het moment dat (het gros van de) psychedelica niet verboden was, waren er veel onderzoeken en werd er veel kennis vergaard. Tot het moment dat ze wel verboden werden en wetenschappenlijk onderzoek ontzettend in getal afnam, maar kennis over psychedelica dus ook afnam, tot medische gevaren bij mensen die en overdosis namen aan toe. Nadat er mondjesmaat toestemming werd gegeven voor onderzoek naar pyschedelica om achter de positieve effecten te komen, kwam de wetenschap weer op gang, maar slechts heel mondjesmaat. Dit is waarom we nu nog zo weinig weten over de vormen van behandeling en wat wel werkt.
Nutt benoemt ook nog de daadwerkelijke gevaren, kans op verslaving en tips voor ouders om met kinderen te bespreken wat de gevolgen van drugs kunnen zijn. Want, benoemt hij, drugsgebruik hoeft niet per direct tot negatieve gevolgen te leiden, maar negatieve gevolgen worden bijna altijd veroorzaakt door onwetendheid. Dus: wetenschap is nodig om te weten wat te doen als het mis gaat en de wetenschappenlijke conclusies moeten voor iedereen beschikbaar zijn en besproken kunnen worden.

Al met al een mega interessant boek dat ik graag gelezen heb. Het is denk ik vooral een boek om regelmatig een stukje in terug te zoeken of te lezen waar je op dat moment naar op zoek bent, in een keer als leesboek is het misschien wel wat veel aan informatie. Het handige is natuurlijk wel dat het een weergave is van wetenschappelijke bevindingen en hoe de wetenschap hier gekomen is, dus de informatie zal niet snel gedateerd raken. De schrijfstijl is ook vloeiend en goed te begrijpen en ieder stukje jargon wordt goed uitgelegd. Als je interesse hier ligt, dus zeker een aanrader.

David Nutt, Psychedelica als medicijn, Vertaling Titia Ram, Nieuwezijds, 2024, 320 blz., 9789057125980 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *