7 maart 2024

Aline Sax – Het meisje en de soldaat

Soms heb je het geluk een verhaal tegen te komen dat groots is in alle eenvoud. Dit is er één.

Groots in vertellen, in illustraties, in vormgeving.
Eenvoud door de op het oog gewone personages die leven in een bewogen tijd. De Grote Oorlog.

Ontmoetingen op een bankje dichtbij een herberg tussen een blind meisje en een soldaat uit Afrika. Ze vertellen om en om op witte dan wel zwarte pagina’s een deel van hun verhaal. Dichtbij het front, de soldaat komt naar deze plek als hij mag rusten in het achterland. Het meisje wacht en telt stappen, neemt geuren waar en luistert. Hij vertelt over thuis-ver-weg, zij vertelt over papa ook aan het front. Zij bakt brood. Hij blijft weg. Zij gaat op zoek. Het front. Zij telt.

‘Ze wilde dat ze niet aan papa had gedacht. Het maakt haar hoofd zwaar. Maar soms kan ze niet anders. dan springen zijn stem, de geur van zijn baard en de kracht van zijn armen zomaar in haar gedachten op, als doosjes die openbarsten.’

Als je leest ruik je de modder, het brood, de gewonden, het maskertje. Je ziet de omgeving door de ogen van de vertellers haarscherp voor je. De angst, de pijn voel je van de soldaat. Het veldhospitaal ervaar je; wel/niet nuttig voor de zaak, geen mens. Je voelt het geduld, de angst van het meisje.

In alle duisternis en smerigheid zijn er vaak ook lichtpuntjes van warmte, van hoop. De lichtpuntjes waaraan mensen zich in tijden van oorlog en conflicten zich vastklampen en waardoor ze hoop durven houden.

In deze passage zit zoveel besloten: ‘Ben jij bang van hen?’, vraagt ze. Opnieuw denkt hij na. ‘Eigenlijk wel,’ zegt de soldaat aarzelend. ‘Als je ziet wat voor vreselijke dingen ze uitvinden om elkaar te doden.

Hij is anders dan de massa, zij is anders dan de massa. Hij is anders getekend door het leven dan zij. Beperking of huidskleur maakt hoe men naar je kijkt. Hij is ouder dan zij. Toch is er vriendschap door warmte en aandacht voor elkaar. Door vriendschap zijn er straaltjes zon. De zon die verwarmt. Een bankje vol vriendschap.

Mooie taal in korte zinnen. Een kunst met kleur en vormgeving. De zo passende illustraties. Vanaf ong. 11/12 jaar en iedereen.

Aline Sax, Het meisje en de soldaat, De Eenhoorn, 2013, 85 blz., 9789058388421

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *