De negentienjarige Alec zit in zijn eindexamenjaar op Het Vreeswijk college, als zijn doodgewone leven wordt opgeschud door nieuwe klasgenoot Björn. Gevoelens die Alec voor zichzelf en anderen altijd heeft weten te verbergen, komen naar boven. Björn is anders: hij trekt zijn eigen plan op school, ook als het diploma voor het grijpen ligt. Dan ineens is hij verdwenen.
Stefan Raatgever hanteert een gemakkelijke en fijne schrijfstijl. In combinatie met de kortere hoofdstukken en goede thema’s leest het boek vlot. Ieder hoofdstuk begint met een stuk songtekst, passend bij de inhoud van het hoofdstuk. Dit boek heeft in tegenstelling tot veel andere boeken een eigen titelsong, zeer passend bij het verhaal: The boy who jumped of a cliff and landed softly door Christon.
Het fijne aan dit boek vond ik de manier waarop Alec en zijn leven worden beschreven. In veel boeken hebben personages een bijzonder druk leven, zien ze veel mensen en maken ze veel (bijzondere) dingen mee. In dit geval maakt Alec ook veel mee, zoeken naar je eigen identiteit is niet niks, maar voelde zijn leven verder niet extravagant, maar juist heel normaal/rustig. Hij gaat naar school en onderneemt wat met vrienden. Het maakte het verhaal voor mij herkenbaarder en de personages representatief voor de gemiddelde jongere.
Het boek is opgedeeld in twee delen. Je zou kunnen zeggen dat het gaat om het deel voor de klif en het deel na de klif. Je maakt Alec en zijn worsteling daarin van dichtbij mee. Pluspunt daarin vind ik de opbouw van het verhaal en daarmee de opbouw van zijn gevoelens. Zijn twijfels en piekergedachten komen helder en zorgvuldig naar voren, zonder dat het te zwaar wordt tijdens het lezen. Gedachten die voor veel jongeren realiteit zijn. Het raakte me op het moment dat Alec voor zijn ouders veel bedenkt, want hoe zou het voor hen zijn als hun zoon ineens homo blijkt te zijn? Wat als je ouders minder ruimdenkend zijn en wat als vrienden je daarna veroordelen? De piekergedachten van Alec worden soms verzacht door zijn humoristische vriend Thomas en zijn versiertips.
Een mooi verhaal over Alec en zijn zoektocht naar zichzelf. Iedereen heeft zijn eigen verhaal: Alec en daarmee Stefan Raatgever ook door zijn leven als leidraad te nemen. Jij als lezer hebt ook een verhaal. Hopelijk kan het verhaal iets betekenen voor jongeren die ook met zichzelf worstelen of voor mensen die zich hierin willen inleven. Deze verhalen zijn er bij lange nog niet genoeg, dus dit boek is meer dan welkom in boekenland. Twijfelen op de punt van een klif is niet fijn, zacht terechtkomen daarentegen wel. Dat gun ik iedereen.
Als iedereen zijn eigen verhaal heeft, ben ik ook erg benieuwd naar het verhaal van Björn. Het is afwachten of dat verhaal er gaat komen, maar een ander verhaal van de hand van Raatgever zou in plaats daarvan ook welkom zijn 🙂
Stefan Raatgever, De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam, Luitingh-Sijthoff, 2022, 223 blz., 9789024 597208
Deze recensie verscheen eerder bij De Leesfabriek.