5 maart 2024

Neal Shusterman – Gamechanger

Weer een goede nominatie voor het Beste Boek voor Jongeren: Gamechanger van Neal Shusterman. Je kunt niet te veel over dit verhaal vertellen zonder spoilers te geven, maar wel dat het de lezer ongetwijfeld laat nadenken over zijn blik op de wereld.

Ash is namelijk footballer in het high schoolteam, botst tijdens een wedstrijd hard tegen een tegenstander en voelt zich daarna een beetje vreemd. Blijkt dat de wereld na de klap een tikje veranderd is en alleen Ash lijkt die transformaties op te merken. Dit herhaalt zich een aantal keer. De veranderingen worden ook groter als bijvoorbeeld een goede vriend uit Ash’ “eerste wereld” helemaal niet gekend wordt door zijn teamspelers.

Elk nieuw universum werpt een nieuw licht op Ash’ leven en denkbeelden. Familie, echte vrienden, racisme, seksisme en emotionele mishandeling zijn de grootste thema’s en waarschijnlijk ontdek je er nog meer. Het is best een rij onderwerpen in 400 blz., maar het maakte elke nieuwe wereld wel interessant. Best een boeiend gedachte-experiment: welke verandering in je wereld zou je leven danig beïnvloeden?

Neal Shusterman, Gamechanger, vertaling: Maria Postema, Pelckmans, 2022, 432 blz., 9789464291513.

Eén gedachte over “Neal Shusterman – Gamechanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *