Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Uitgeverij Cossee bracht ze zelf twee titels uit die het belang en veelzijdigheid van de onafhankelijke uitgeverij en boekhandel onderstrepen. Geheel in lijn met het fonds met unieke (literaire) parels, want boeken óver de boekenwereld zijn schaars.
Mireille Berman is specialist non-fictie bij het Nederlands Letterenfonds en vroeg mensen uit verschillende kanten van het boekenvak iets te schrijven over de mooie kanten van hun vak, waar keihard voor gewerkt moet worden. Vaak vertellen ze over hun link met Cossee, nog vaker krijg je achtergrond bij bepaalde keuzes.
Allemaal zijn ze het er in elk geval over eens: de kleine zelfstandige uitgeverij is uniek omdat de uitgever niet het commercieel belang boven alles stelt, maar staat voor de kwaliteit die hij in een verhaal en auteur ziet. “Ze verbeteren de wereld op een manier die niet te kwantificeren is. Zonder hen is het landschap anders, net als wanneer de boerenzwaluw verdwijnt.” – Marjoleine de Vos.
Waarom een boekhandel een eigen, bijzondere weg bewandelt, komt naar voren in het stuk van Tim van den Hoed van De Utrechtse Boekenbar. Wie daar binnenstapt, weet dat ze boeken frontaal presenteren en dat ze allerlei projecten rondom ‘het boek’ organiseren.
In de vertaling van Boekhandel in de bergen zijn essays van Margreet van Boekhandel ’t Spui en Steven van Passa Portabookshop opgenomen. Hun boekhandels aan zee (Vlissingen) en in een drukke stad (Brussel) hebben een verschillende oorsprong maar ook overeenkomsten: hechte maar ook grote klantenkring, evenementen, schrijvers die zich vanzelf aandienen. ’t Spui ken ik, Passa Porta kreeg voor mij zo een gezicht. Op naar Brussel.
Mireille Berman e.a., Het belang van de boerenzwaluw, 2022, 128 blz., 9789464520521.
Alba Donati, Boekhandel in de bergen, vertaling: Etta Maris, Cossee, 2022, 272 blz., 9789464520507.