Prentenboeken met een beeldverhaal waarmee je aan de slag moet, zijn vaak de beste. De leukste ook want in dit minimalistische ‘De wip’ ontbreekt de humor en eindgrap niet. Een tekst die net voldoende vertelt om het gesprek aan te knopen hoort daar ook bij en in dit geval een prima vertaling uit het Spaans door Lies Lavrijsen.
Op het omslag een ridder te paard met getrokken zwaard inclusief ridderdeken op een wip roept direct de vraag op: wat doet die uitgedoste ridder daar? Gaat hij een gevecht aan, moet hij iets verdedigen? Ziet hij iets door zijn vizier? Waarom stappend op een wip? Was dat normaal in de riddertijd? Of zet hij de kijker op het verkeerde been?
Op het titelblad is dit laatste al duidelijk. Paard aan de kant en met gezwinde spoed naar die ene balk met exact in het midden een enkel blok in driehoekige vorm. De werking van zwaartekracht doet vermoeden dat er aan de andere zijde iemand zal plaatsnemen en ‘een wip is leuk om mee te spelen’. Een keur aan personages trekt links en rechts voorbij, het blijft niet bij het ene gemaskerde varken, of zeg je bandiet?
Diverse begrippen als zwiepen, dansen, tillen, knuffelen, spuiten, schrikken en knuffelen en evenzoveel personages trekken voorbij. Alles geconcentreerd rondom die ene balk en die ene driehoek. Met figuren als een Yeti, een ‘tarzan’, Elvis, een krokodil, een walvis en een grappige dino komt ook een tijdlijn in maatschappij en geschiedenis langs met daarbij de plaatsen waar ze verblijven, werken of voorkwamen. De jongste lezers kunnen opmerken dat er een groot, groter, grootst perspectief in is verwerkt of wat bij een mechaniek als de wip past: wat of wie is zwaarder, gaat hoger of lager en wat of wie houdt elkaar in evenwicht en werkt dus samen? Een verschijnend detail laat je naar een volgende spread bladeren of terug om hoofddeksels te benoemen.
Door het spel van wie de zwaarste c.q. de sterkste is kan een opdracht met attributen van verschillend gewicht worden bedacht om dit na te bootsen. Of als een kind meer begrip heeft van het metriek stelsel kan het ernaast met werkelijke gewichten aan de slag gaan.
In deze levendige tijdreis zijn de uiteenlopende figuren door de diversiteit goed van elkaar te onderscheiden. In de speelse krijtachtige illustraties en de eenheid in kleurkeuze blijft ondanks het bonte gezelschap de rust bewaard. Emoties en uitingen in gedrag zijn er volop af te lezen tot er tijd is om eindeloos naar de sterren te staren en het eindeloos leuk is om op de wip te spelen. Een creatieve opdracht wordt tevens aangereikt middels de schutbladen in dit prentenboek vol verbeelding.
Een inventief tijdloos stapelverhaal in traditionele stijl met humor, fantasie, doordenkers en repetitief karakter. Prachtige aanrader uit het mooie boekenaanbod van uitgeverij Tiptoe Print.
Plak er geen leeftijd op, van jong tot oud is ‘De wip’ ontdekkend genieten!
Joaquin Camp, De wip, vertaler Lies Lavrijsen, Tiptoe Print, 2023, 36 blz., 9789463880589