9 maart 2024

Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris heeft het heet!

Je zou het er heet van krijgen, iedere keer je verhaal vertellen, vooral als het bloedjeheet is!
Boer Boris draait zijn hand daar niet voor om. Hij pakt aan. Ook de 13e keer laat hij zijn verhaal door Ted van Lieshout vloeiend optekenen en heeft hij Philip Hopman weer als illustrator gestrikt, want die ziet alles wat er op de boerderij hangt en ronddartelt.

Het lijkt wel een hittegolf, Knol laat het hoofd hangen. Bijna iedereen heeft een schaduwplek gevonden onder de boom. De koeien, de varkens, de hond en de kat liggen er met Sam en Berend allemaal lamlendig bij. De kippen leggen voorlopig geen ei. Wat doen die puffende schapen daar in de volle zon? Ze staan zielig toe te kijken, in hun warme wollen jasjes tot ze slootje kunnen springen.

Boer Boris weet raad en komt met de schapenscheermachine aangesneld. De acht schapen worden snel ontdaan van hun warme vacht en de wol wordt naar de trekker gebracht. Maar hé, daar dartelen plots negen figuren zonder vachtje in de wei!
Boer Boris heeft geen tijd, de volle wagen wol moet naar de wolfabriek. Als de klus is geklaard, rijdt Boris terug naar huis. Met een kar vol nieuwe warme kleding in allerlei motiefjes; Noorse, ruitjes of van een favoriete voetbalclub. Maar o gunst, de trekker moet in een hogere versnelling, want de lucht betrekt. Een bui is op komst en het koelt af! Komt Boer Boris droog aan op de boerderij? En waar is iedereen nu weer gebleven?

Deze Boer Boris is van A tot Z één groot feest. De vrolijk gekleurde illustraties vertellen een levendig verhaal, je ogen vallen vanzelf op de vele subliem verwerkte details. Van de slee op zolder tot het voorleesboek en de dobberende muis met de geparkeerde auto. Het terugkerende wezentje dat zich overal lijkt te vermaken.
De rijmende tekst loopt gesmeerd, er wordt gespeeld met taal. Het vertelt in weinig woorden het verhaal waarbij terloops de woordenschat wordt uitgebreid. Op de pagina’s van de wolfabriek wordt in zowel één fantastische illustratie als in één couplet het gehele verwerkingsproces van wol als grondstof in één keer duidelijk gemaakt.

‘Boer Boris heeft het heet!’ heeft vele mogelijkheden m.b.t. een project, bijv.: de moestuin, gereedschap, gebruik van natuurlijke grondstof, het weer met o.a. begrippen warm/koud en natuurlijk de natuur en dieren. De prachtige kleurrijke omslag en het titelblad bieden inspiratie tot het zaaien en kweken van (weide)bloemen.

Het is excellent genieten van dit hitteplan-alarm voor wollige dieren, waarin alle dieren van elkaar houden en iedere soort elkaar omarmt. Boer Boris, Sam, Berend en alle dieren zijn één grote warme familie onder hetzelfde dak. Aanrader Boer Boris, de blijvende favoriet van heel jong tot oud!

Ted van Lieshout, Boer Boris heeft het heet!, illustrator Philip Hopman, Gottmer, 2020, 32 blz., 9789025773243

Eén gedachte over “Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris heeft het heet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *