Vanmiddag was ik buiten. Hutten bouwen in droge sloten aan de rand van een boomgaard, brandnetelsoep maken van witte dovenetel, oude glasgordijnen waren verkleedkleren. Het slaan van de torenklok riep je naar huis. Verder weinig regels, je mocht vies worden, je brouwde wat drankjes, je modderde, fantasie en spel als je met etenstijd naar thuis was. Het dorp je achtertuin. Die tijd. Buiten zijn door een boek.
Deze klassieker. Een debuut uit 1970, een Gouden Griffel in 1971, een 12e herziene druk in 2020 met nog steeds de kenmerkende illustraties van Carl Hollander. Het boek heb ik later hebben gelezen, een roze uitgave. Vanmiddag een herlezen van dit verhaal vol vindingrijkheid en fantasie.
De ondernemende broers Bobbie en Albert zwerven graag wat rond, ze zoeken het avontuur op, hebben een levendige fantasie, verzamelen en zien in restmateriaal ongekende mogelijkheden. Bobbie houdt daarnaast ook van informatieve boeken, is uitvinder en toverdrankjes maken is een hobby. De beoogde verdwijnpasta wordt een soort boetseerklei, de bobbistiek. Ze willen een schip maken waarin ze samen kunnen varen op de rivier achter hun huis. Een schip van bobbistiek wordt meer een ei. Met hulp van een oom komt er een motor. Het kan vliegen!
Een vliegend schip, het malle ding, waarin je samen op avontuur kunt gaan naar ‘de hoge bomen’ en een zonderling oud mannetje die torrenkoek bakt. Je vliegt over het dorp, gaat naar plaatsen waar je met je fietsje niet komt en lift naar huis waar sommigen er altijd op vertrouwen dat je vanzelf boven water komt.
Bepaalde dingen moet je doen als je moeder niet thuis is of het tactisch aanpakken tot je vanzelf toestemming krijgt om zelfstandig te vliegen. Zeeën van tijd na school en altijd een broer als speelmaatje. Vliegen in een ei? Dat bestaat toch gewoon? Landen in de achtertuin en toch op tijd zijn voor het eten. En soms ga je uit verveling vuurtje stoken of een manier zoeken om aan geld voor brandstof te komen. Maar als volwassenen jouw concept willen na-apen, zou jij dan alles vertellen over de ingrediënten en werkwijze? Geloven ze jou? Is dan de magie van jouw unieke vervoermiddel vervlogen?
Dit verhaal speelt zich af in een omgeving zonder de huidige beeldschermcultuur en het niet altijd weten waar je bent door geen mobiele telefoons. Een andere tijd. Soms merk je, door bijv. ‘gulden’, dat het ouder is. ‘Het malle ding van bobbistiek’ is en blijft een avontuurlijk verhaal om in te verdwijnen door de magie van een fantasierijke kinderwereld in realiteit te beleven. Een wereld buiten dichtbij huis vol ontdekkingen, spannende avonturen en zonder zorgen, dat wat je ieder kind gunt. Voorlezen en zelf lezen vanaf ong. 9 jaar. Nog steeds een aanrader. Ook voor taal en illustraties.
Leonie Kooiker, Het malle ding van Bobbistiek, illustrator Carl Hollander, Ploegsma, 2010, 160 blz., 9789021608754