9 maart 2024

Lydia Rood – De sprookjes van Degouve

Lydia Rood heeft een verrassend sprookjesboek geschreven! Als kind zag ze in het Kröller-Müller Museum in Otterlo schilderijen hangen van William Degouve de Nuncques. Ze raakte geïntrigeerd door de mysterieuze, donkere sfeer van deze kunstwerken. De verhalen die ze bij de schilderijen bedacht, vormen de basis van ‘Sprookjes van Degouve’.

Dit boek blijkt geen gewoon sprookjesboek: de lezer treedt in de voetsporen van de Redder des Vaderlands. De Redder is door de prins gevraagd achter de boosdoener aan te gaan, die al het licht uit het koninkrijk steelt.
Wie het boek doorbladert, ziet achterin een plattegrond en daarnaast ruimte voor een rijtje “eerste letters”. Een eerste aanwijzing voor een speurtocht! Het enige dat de lezer aan het begin weet, is dat hij door de verhalen van de Redder moet proberen zijn zoektocht door het rijk te reconstrueren.

Na elk schilderij en bijbehorend sprookje volgt een deel uit het verhaal van de Redder. Een laatste cryptische aanwijzing komt nadat alle verhalen zijn geweest, waaruit blijkt dat de lezer een grote, ingenieuze puzzel heeft op te lossen.

Het prachtig uitgevoerde boek ademt een melancholische en bijna sombere passende sfeer in de verhalen. Het sfeervolle, doorlopende omslag van Ernst Bernson zet hiervoor de toon. Het sprookjesstramien en het speurelement maken dat je je in de wereld van ‘De Zevensprong’ en ‘Koning van Katoren’ waant. Tot het eind toe weet je niet hoe dit bijzondere verhaal eindigt.

Een puzzel in een puzzel. Details zijn belangrijk, ook in de plattegrond gemaakt door Juliette de Wit. Voor de vormgeving alle lof, van schutblad tot typografie.
Dit boek is voor jong en oud en iedereen die zin heeft om zich in een geniale speurtocht te storten! Een ideaal boek voor familie en vrienden tijdens de feestdagen. Het totaalplaatje is een compleet uniek kunstwerk!

Lydia Rood, De sprookjes van Degouve, omslag Ernst Bernson, tekening Juliette de Wit, Hoogland & Van Klaveren, 2019, 112 blz., 9789089673060

Eén gedachte over “Lydia Rood – De sprookjes van Degouve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *