7 maart 2024

Match – Buddy Tegenbosch

“Soms gebeuren er dingen waar je geen vat op hebt en die je niet verwacht had. Waardoor je niet weet wat je moet doen, wie je bent en wat er belangrijk is. Op die momenten heb je iemand nodig, ook al weet je dat zelf misschien nog niet.”

Sinds zijn eerste stappen op het voetbalveld weet Jim dat hij daar thuishoort.  Hij doorloopt met succes de jeugdopleiding van PSV en tijdens de zomervakantie krijgt hij op de camping bericht dat hij mee mag op trainingskamp met Jong PSV. Voor zijn beste vriend Jabbar en hemzelf dé kans om het tot de A-selectie te schoppen. Als klasgenoot Lola langskomt op de camping, kan de zomer niet meer stuk. Er blijft alleen weinig van dat geweldige gevoel over als Jim met zijn familie weer thuis is.

Kenmerkend aan de boeken van Buddy Tegenbosch vind ik de goede onderwerpen, de fijne schrijfstijl en een goede dosis spanning. Dit maakt dat deze boeken erg geschikt zijn voor jongeren en met name ook voor jongens.
Eerdere boeken van Tegenbosch vond ik allemaal goed door de eerdergenoemde kenmerken. Naar dit boek keek ik al een tijdje uit en Tegenbosch heeft me ook dit keer niet teleurgesteld. Qua thematiek en spanning is dit boek anders en dat was totaal niet erg. Integendeel zelfs, gezien de thematiek in dit boek vond ik dit boek nog veel beter dan ik van tevoren verwacht had. Ik vond het een bijzonder mooi verhaal.

Het boek is opgedeeld in de vorm van een voetbalwedstrijd: eerste helft, tweede helft en blessuretijd. In ieder deel van de ‘wedstrijd’ gebeurt er iets bij de verschillende betrokken personages in dit verhaal. We lezen vanuit deze verschillende perspectieven waardoor je als lezer de gebeurtenissen vanuit meerdere kanten bekijkt. Aan de ene kant viel het mij op dat een aantal personages redelijk oppervlakkig zijn uitgewerkt, maar aan de andere kant stoorde dit mij totaal niet, omdat de personages voldoende uitgewerkt zijn om het boek één geheel te laten zijn.

Een ander pluspunt aan dit boek vind ik de titel die tweeledig uit te leggen is. Jim speelt een wedstrijd, maar ook zijn zusje Izzy speelt een wedstrijd met haar ziekte. Heel mooi om te zien hoe broer en zus elkaar ondersteunen in beide wedstrijden.

Tegenbosch wilde met dit boek een verhaal vertellen over doorzetten, alles opgeven om dat ene doel te bereiken. Om er dan achter te komen dat er één ding nog belangrijker is. Wat mij betreft is dit meer dan gelukt. Het boek zet aan tot denken over wat echt belangrijk is in het leven. De vlotte schrijfstijl, goede verhaallijn en pakkende onderwerpen resulteren in een goed en mooi geschreven jongerenboek.

Buddy Tegenbosch, Match, Best of YA, 2019, 222 blz., 9 789000 367887

Deze recensie verscheen eerder bij De Leesfabriek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *