29 maart 2025

Paul Biegel & Sterre van der Tak – De tovertheepot

Een Biegelverhaal dat leest als een klassiek fantastisch sprookje. Het kíjkt als een sprookje.

Dit verhaal zou je terug kunnen voeren naar het in de jaren ’70 bekroonde ‘Het olifantenfeest’. In deze werkelijk heerlijke verhalenbundel heeft er één de titel ‘De malle-dromentheepot’. Een mol en een muis hebben de hoofdrol, maar hoe het verhaal verder liep? Wat fijn dat er dan nu deze uitgave is! Een fraai en rijk geïllustreerd boek dat uitnodigt tot voorlezen en dat je laat verdwijnen in een wereld van speels-feeërieke illustraties.

‘Mevrouw Mol had een prachtig huis. Onder de grond natuurlijk, want daar wonen mollen. Drie kamers, een ruime hal, een keukentje, en boven de grond een molshoop; daar zat de voordeur. Het was er erg mooi, maar erg eenzaam.’

Met deze woorden begint het verhaal van Mol en Muis. Muis is gevraagd door Mol om bij haar in te trekken. Muis wil dit doen op voorwaarde dat er ook licht komt in het huis, want ‘het was pikkedonker in het mollenhuis’. Ze woonden gezellig samen tot beider tevredenheid totdat er een zevental eekhoorns het hol binnendenderden met hun hele wintervoorraad. Ze nemen het hol over en jagen het duo eruit.
Mevrouw Mol ziet niets buiten, Muis neemt haar bij de hand en zo gaan de twee op zoek naar een nieuw onderkomen. Onderweg stuiten ze op meneer Egel die eekhoorns ook verfoeid.
Na een lange zoektocht vinden ze een hol onder een boom waarin ze een deurtje ontdekken. Een deurtje dat wordt opengedaan door een aardmannetje. De houten deur blijkt de toegangspoort naar de ondergrondse stad van de aardmannen. Zou er een huisje voor het dierendrietal beschikbaar zijn?

Wat volgt is een echt Biegelverhaal inclusief vuurvliegjes en een vleugje magie. Ze worden op voorwaarde van goed gedrag toegestaan in een huisje aan de rand van de stad hun intrek te nemen. Van onder tot boven wordt de boel gesopt, de kamers verdeeld en eentje wordt donker gemaakt. En dan wordt per brief het bezoek van de koning aangekondigd. Hij komt theedrinken.
Een optocht inclusief het ‘tetteretè en tsjing-boem’ kondigt het bezoek aan. De koning heeft een wonderlijk cadeau bij zich, het bezoek verloopt anders dan verwacht, wat een lol. De koning kan helemaal zichzelf zijn, over een week komt hij weer. Maar dan, een ramp. Zouden ze ooit nog samen dansen?

Een verhaal vol fantasie en sprankelende zinnen. Uitspraken die vragen om herhaald voorgelezen te worden. Woorden die je taalschat uitbreiden. Dialogen die prettig voorlezen. Een verhaal met humor waarin een dosis passende spanning bij de leeftijd wordt opgebouwd tot een warm einde.

Dat warme einde is mede dankzij Sterre van der Tak, een plaatje om in te lijsten. Wat een prachtige gloedvolle illustraties heeft zij voor dit verhalende Biegelprentenboek gecreëerd. Het is enorm genieten van de beelden die zij schept van een dansende egel op één been – Hoei hoei! –, de zwiepende kroonluchter, het kneuterige huisje met geweldige details, de kikkerlakeien en vooral die eekhoorns met hun noten of de scène bij de toegangspoort tot de aardmannenstad.
Alles in sfeervolle passende kleuren en illustraties die zowel levendigheid als rust uitstralen.
Wat een droomdebuut in prentenboeken/verhalenboekenland. Wat een geluk dat de lezer haar talent tot verbeelding door een Biegel, een Biegel!!, leert kennen. Dit smaakt naar veel meer.

Tevens is een compliment aan vormgever Studio Nico Swanink en uitgeverij Gottmer op de plaats. Kosten noch moeite lijken gespaard om zoveel platen zo mooi rondom de tekst van ‘De toverpot’ te schikken.
‘De toverpot’ biedt volop inspiratie tot verwerking en creativiteit doordat er vanuit verschillend perspectief een scène wordt getoond of gespeeld is met lichtval. De tekst leent zich voor samenlezen of kan worden opgepakt door een beginnende lezer door ruime opmaak, groot lettertype en doordat de betekenis van eventuele onbekende woorden in de illustraties kan worden gevonden.

Wat een rijkdom als je een zo prachtig boek cadeau krijgt en kan geven. Het is genieten van deze en alle eerdere (her)uitgegeven Biegelverhalen gevat in het geweldige werk van vele illustratoren. De Biegelbibliotheek, voor ieder een verhaal. Je wilt niet anders dan vaak voorlezen!

Voorlezen van ‘De toverpot’ kan in delen en daarom al vanaf  4 jaar.

Paul Biegel, De tovertheepot, illustrator Sterre van der Tak, Gottmer, 2024, 64 blz., 9789025779993


Een link naar een overzicht met alle heruitgaven:
Heruitgaven uit de Biegelbibliotheek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *