15 mei 2024

Jean-François Sénéchal & Chiaki Okada – Wat ik je nog wilde zeggen

Een enkele keer kom je een prentenboek tegen dat jouw herinnering bijna natuurgetrouw weergeeft. Het bewijst weer dat prentenboeken niet alleen voor jonge kinderen zijn. Mogelijk dragen de haast nostalgische zachte illustraties van Chiaka Okada bij aan sfeer en beleving.

Dit verhaal over een jonge vos die oma mist en zijn gevoelige gedachten op papier tracht te zetten om het afscheid een plaats te geven, laat zien dat een band tussen grootouder en kleinkind bijzonder gewoon kan zijn.

De woorden die het vosje eigenlijk had willen zeggen toen hij oma voor het laatst zag bleven in de keel hangen, oma was oma al niet meer. De gebruikelijke voorwerpen die ze meehad op hun wandelingen, haar stok en hoed, waren al doelloos aanwezig.

Het vosje neemt je mee in zijn gedachten en welke dingen ze samen ondernamen. Met niets iets moois maken en het plezier dat dit gaf. De dennenappels, kastanjes en gevallen vogelveren die meegingen om in het kistje met schatten te bewaren. Het samen genieten van het uitzicht op een bankje, zomaar zonder woorden, zomaar bij elkaar zijn. Voor hen de dierbare mooiste momenten. Vogels in de lucht, eenden in het water, een zonnestraal. De kleine dingen in het leven die groots zijn.

Vosje laat de kijkende lezer de standaard plaatsen zien waar hij met oma was. Nergens kan hij haar meer vinden. Op zijn wandeling alleen treedt er een weersverandering op, als een bliksemslag bij heldere hemel komt het besef het samenzijn echt voor bij is. Het verdriet en boosheid wordt toegelaten, de verwerking treedt in. Het proces gaat verder tot het vosje wel de woorden vindt om oma nog een brief te schrijven. Een brief die oma niet meer zal lezen, wel geschreven in gezelschap van de materialen en gemaakte figuurtjes die een blijvende herinnering zijn.

Omdat ik je wilde zeggen… dat ik je graag zie.’

Sfeervolle zacht getinte natuurtekeningen en grotendeels poëtische tekst die in sfeer en kleur erg mooi op elkaar aansluiten. Een aanrader voor zowel jongere als oudere lezers die in schijnbaar eenvoudige compositie de fasen van gemis weergeeft.

Uit het Frans vertaald en eerste uitgave door Comme des géants, Varennes, Canada. In Nederlands taalgebied uitgegeven door Davidsfond/Infodok.

Jean-François Sénéchal, Wat ik je nog wilde zeggen, illustrator Chiaki Okada, vertaling, Davidsfonds/infodok, 2023, 48 blz., 9789002278976

Eén gedachte over “Jean-François Sénéchal & Chiaki Okada – Wat ik je nog wilde zeggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *