17 april 2024

Rachel Bright & Jim Field – De walvis wilde meer

Een vijfde prentenboek van het duo Bright & Field brengt de lezer Wilbert de walvis. Ieder prentenboek heeft een thema door een dier verwoord en verbeeld.
Dit omslag met Wilbert en een heleboel restmateriaal doet denken aan het verzamelen van plastic troep. De titel spreekt dit echter tegen, want je wil toch niet meer troep in de oceaan? Wilbert is wel tobberig, maar duidelijk over iets anders als je de eerste pagina’s met prachtige illustraties hebt bekeken.

Wilbert voelt een leegte, hij mist iets en weet niet wat. Als compensatie verzamelt Wilbert alles wat los en vast zit op zijn weg door de oceaan. Niets is veilig. Zelfs het huisje van de kreeft moet er aan geloven. Scheepswrakken haalt hij leeg en de inhoud van stoel tot grammofoon sleept hij met zich mee. Het voldane gevoel blijft niet lang. De volgende dag gaat de zoektocht naar spullen opnieuw van start.

Totdat hij bij een schitterend rif vol met andere zeedieren komt. Eerst denkt hij zijn drang naar spullen voort te zetten, maar bemerkt dat er onenigheid is in dit rif. Het is te vol en alle dieren gunnen elkaar het licht niet in de ogen. Ze zien de enorme Wilbert niet eens aankomen, behalve één: een dappere kleine krab. Krabbetje Klaartje waarschuwt en spreekt Wilbert toe. Ze reikt hem de hand en Wilbert komt tot besef dat hij het gat dat hij voelt beter anders kan opvullen: er zijn voor de ander. Beter geven dan nemen.

Van sombere tot expressievolle kleurrijke illustraties ga je mee in het verhaal begeleid door woordrijke tekst op rijm, geweldig vertaald door Bette Westera. Steeds ontdek je weer een oogjesdetail of een woord dat zo goed past in de context of gewoon grappig allitereert. Samen zingen geeft plezier en een vrolijker kijk op een volle wereld. Het geluk zit in het sociaal zijn en kijken naar wat jou gelukkig maakt, maar niet in materialisme en ieder voor zich.

Een prentenboek met veel kijkplezier en een mooie thematische boodschap. Daarbij opgeteld de vele details en de niet eenvoudige tekst, maakt dat dit een boek inzetbaar is voor de gehele basisschoolleeftijd. De allerjongste kinderen zullen de essentie mogelijk missen, maar wel genieten van de zeer mooie illustraties en de aandoenlijke Wilbert. Het reliëf op het omslag is een bijzondere extra. De emotie van dieren wordt geweldig uitgebeeld, zodanig dat je bijna vanzelf op één van de laatste spreads ‘diep in de zee’ gaat zingen. Het onderwerp consuminderen wordt tevens aangestipt. Een boek waarin het belang van dingen doen die fijn, zijn geluk geven wordt op mooie wijze weergegeven. De laatste plaat zal de lezer alvast een geluksgevoel geven!

Rachel Bright, De walvis wilde meer, illustrator Jim Field, vertaler Bette Westera, Gottmer, 2021, 32 blz., 9789025774257

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *