“Aan de buitenkant van een mens zie je niet wat zich aan de binnenkant afspeelt. Niemand loopt met een bordje rond. Daarom: neem de tijd om je collega, vriend, familielid te leren kennen.”
Ishaak kan daarover meepraten. Door verschillende gebeurtenissen in zijn persoonlijke leven en loopbaan liep hij posttraumatisch stressstoornis (PTSS) op. Nadat op een gegeven moment de figuurlijke bom barstte en hij een behandeltraject inging, is hij met lezingen begonnen. Het is tijd dat mensen, zowel binnen als buiten de geüniformeerde beroepen, meer tijd nemen om van elkaar te leren wat hun geschiedenis is.
Toen Renaldo bij de Koninklijke Marechaussee kwam te werken, had hij een behoorlijk roerige jeugd achter de rug. Iets waar hij zich tijdens zijn sollicitatietraject niet op die manier van bewust was, het lijkt er zelfs op dat hij die tijd toen had verdrongen. In First responder schrijft hij over zijn ellendige jeugd met gewelddadige en criminele stiefvaders. Hij schrijft wel dat zijn jeugd hem mede geschikt heeft gemaakt voor het uniform en dat zijn uniform hem beschermt tegen de gevolgen van de onveilige omgeving waarin hij opgroeide.
De opleiding bij de marechaussee bracht hem structuur en discipline bij en maakte dat hij iets meer voor zichzelf koos in plaats van de mensen die om allerhande redenen op hem rekenden.
Vervolgens komt Ishaak op Schiphol te werken, een dynamische omgeving waar elke dag wel iets bijzonders gebeurt. Renaldo beschrijft enkele grote gebeurtenissen waar hij vanuit zijn functie steeds bij betrokken is geweest en die onbewust mentaal iets in gang hebben gezet: de Schipholbrand, de vliegtuigcrash van Turkish Airlines en de aanslag op Koninginnedag 2009. Daar in Apeldoorn was hij met zijn collega de eerste die bij de auto van de aanslagpleger stond om de situatie te beoordelen. Je snapt haast niet hoe iemand dit allemaal kan overkomen. Zoals Ishaak schrijft: “Het uniform is mijn masker.” In de operationele stand kun je veel aan.
In het boek komt naar voren hoe de nazorg bij de marechaussee de laatste jaren ten goede is veranderd; er is meer oog voor de individuele beleving van een incident. Daar heeft Renaldo zich ook voor ingezet: hij richtte Blue Support op binnen de marechaussee-organisatie. Sinds kort is hij met marinierscollega Robin Defensiebreed actief met het door hen bedachte platform KNAKmoment. Er is nu een overzichtelijke KNAK-website met telefoonnummers voor militairen in geestelijke nood én het thuisfront, want zij zien eveneens signalen en willen ook actie kunnen ondernemen.
First responder is een stevig verhaal, dat zeker, maar er spreekt een grote kracht uit. Mocht je in de gelegenheid zijn een lezing van Renaldo bij te wonen, doe dat dan zeker.
Bij uitgeverij Kompas worden meer boeken zoals First responder uitgegeven: verhalen van en over een (oud-)militair of politieagent zelf, die een inkijk geven in een voor burgers onbekendere wereld.
Kijk voor meer informatie ook op knakmoment.nl en renaldoishaak.nl.
Volg op Instagram de accounts @renaldo_ishaak, @fivefive.out en @knakmoment.
Renaldo Ishaak, First responder, Kompas, 2021, 176 pagina’s, 9789492107299.