11 maart 2024

Thomas Heerma van Voss – Omwegen

Vlak voor mijn vriendin besloot dat ze niet langer mijn vriendin was, ging ik met haar familie een week wandelen in de Ardennen. De eerste zin, dan heb je dat alvast gehad.

Een wandeling in de Ardennen. Dat kan mooi zijn, je klimt, je ziet rotsen, je hoort water van een rivier, je ruikt vochtige grond, je bent omgeven door bomen, je struikelt bijna over de trailers met kano’s, je komt door dorpjes waar het leven stil lijkt te liggen, hoort muggen en wespen. Je wandelt. De schoonfamilie kan ik daar ook plaatsen; de mijne had er ooit een huisje, let wel: chalet – map met wandelroutes lag klaar inclusief het belevingenschriftje voor je tips in de omgeving. Het balkon was mij prima, voor een boek. De snelweg richting Luik of Luxemburg was weer uitzicht hebben. Associaties die bovenkomen bij het lezen van het nieuwste deeltje in de mooie Van Oorschot Terloops reeks.

In Omwegen vertelt Thomas over zijn eerste en mogelijk laatste wandelvakantie langs de Semois met zijn toenmalige vriendin en haar familie die ervaren wandelaars zijn. Hij niet. Voor deze week schaft hij zich goede schoenen en een notitieboek aan. Door observeringen en notities zijn ervaringen bewaard gebleven of zijn herinneringen toch anders? Wat doet geheugen? Hoe verhoud je je tot een familie die zó op elkaar is ingespeeld, verleden deelt en een bepaalde bijzondere dynamiek bezigt?

In zijn kenmerkende stijl wordt met milde ironie, enige zelfspot en vleugje melancholie in exact voldoende woorden beschouwend over de week wandelen in de Ardennen verteld. Lopend van de ene naar de volgende vooraf besproken slaapplaats met onderbreking van een kanodag en zelfs een alleendag voor de schrijver. Thomas is meer volger dan koploper. Past hij bij deze bijzondere familie? De laatste dag lijkt de week geweldig te eindigen in een luxer landhuis. Het sluitstuk pakt anders uit.

Dit keer las ik met een voorleesstem en enige achtergrondinformatie, met een glimlach en soms wat eenzaamheid voelend. Op 11 april werden de twee auteurs, Thomas Heerma van Voss en Auke Hulst, geïnterviewd door Bob Kappen over hun laatste werk in boekhandel Het Martyrium in Amsterdam. Een prettig ontspannen gesprek over reizen, gezelschap en hoe je je verhoudt tot anderen (op reis). Twee auteurs tegelijk waarvan ik werk graag lees en verzamel in een fijne en goed gesorteerde boekhandel. Een Terloops met op momenten een nadenker of humor, natuur en (familie)relatie. Hoe deze aan te raden Terloops eindigt? Neem mee in je jaszak en lees ‘m onderweg!

Thomas Heerma van Voss, Omwegen, Van Oorschot, 2023, 72 blz., 9789028231139

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *