De nieuwste Jagtenberg gaat over Piet. Piet is de kat van het omslag van het boek. En van de achterkant. Piet is een ietwat eigenwijze, ook goedmoedige invoelende bolle grijze kat. Want het mag duidelijk zijn: Piet heeft altijd trek en ook nu moet er gegeten worden. Maar wat? En vooral: wat mág hij nog eten?
Bij de kennismaking ligt Piet wat te dutten in het gras. Ook soezend en snurkend denkt Piet aan eten. Om hem heen kruipt een stel bedrijvige mieren met etenswaar. Het mierenvolk wandelde het boek al binnen op het schutblad. Ha denkt Piet als hij een mees tegenkomt, dat hapje is voor mij, perfect voer voor katten! Het vogeltje weet zich eruit te kletsen door te benadrukken dat vogels belangrijk zijn voor het verspreiden van zaden zodat er nieuwe planten kunnen groeien. Blad na blad gaat deze situatie door. Piets maag begint verraderlijk te knorren als na het lekkere visje dat het water schoonhoudt de zoektocht toch weer verder moet gaan. Maar hoe zit het dan met de reiger op de achtergrond die wél een visje verorbert? En de reiger is niet het enige dier uit de voedselkringloop dat het ook geschikte eten voor Piet smakelijk opeet.
Als er dan dieren zijn die behulpzaam zeggen: ‘Kom, er is genoeg!, bieden die juist eten aan dat Piet totaal niet lust. Zo’n strontvlieg kan wel een lekkere koeienvlaai aanbieden, maar de vlieg zelf lijkt Piet appetijtelijker dan de koeienpoep. Weer hetzelfde liedje: zonder de vlieg wordt de poep niet opgeruimd en wordt het een bende. Maar wat nu? Piet heeft nog steeds honger! Hij wil alleen maar weten wat hij wél mag eten!
Een geweldig prentenboek in een lekker eigenwijs formaat en knallende kleuren met grappig hoofdverhaal en strak geschreven tekst plus leerzame aspecten. Op geen enkel moment wordt het te belerend of te moeilijk voor een jonger kind. Want hoe werkt een voedselkringloop eigenlijk, of hoe kan het dat iedereen zichzelf belangrijker vindt en niemand iets over heeft voor Piet om te eten? En het eten dat Piet wel of niet wil eten, is dat wel geschikt voor katten? En wat gebeurt er als een dier zich in een voedselketen gaat mengen op een moment dat dat niet hoort en de keten dus onderbreekt? Dit zijn erg goede en leuke vraagstukken om over na te denken voor kinderen.
De illustraties zijn overzichtelijk, lekker groot en vol kleur. Je ziet duidelijk de grote kat Piet die zich bezighoudt met een bepaald onderdeel van de natuur. Een vijvertje, een bosje, een weiland. Als voorlezer kun je focussen op het hoofdverhaal of een kind zelf het boek laten oppakken want dat kan prima. Wanneer een kind ouder is, meer uitdaging nodig heeft of het boek nog een keer leest, kan het achtergrondverhaal in de illustraties worden bekeken en de vraag worden gesteld wat zie je nog meer? Staat daar nu echt een reiger een vis uit de vijver te eten? Welke soort vlinder zie je, wie staat er bij de konijntjes ook te genieten van het fruit? Of waar gaan de mieren heen van het eerste blad en wat doen ze eigenlijk op het laatste schutblad? Schutbladen mag je nooit overslaan in de prentenboeken van Jagtenberg. Daarnaast kun je het gebruikte perspectief bespreken dat je tegenkomt. De koe is véél groter dan de kat; de mier en de vlinder stukken kleiner. Het landschap, de natuur en het moment van de dag waarop Piet spreekt met een bepaald dier is ook iets om op te letten.
Ondanks de hoeveelheid aan onderwerpen en mogelijkheden zijn de illustraties nergens te druk en blijven altijd overzichtelijk. In diverse tinten groen wordt de soort natuur aan de bladzijranden duidelijk gemaakt en centraal is Piet te zien. Waar zijn kop is, is vlakbij het dier waarmee hij op dat moment praat. Aan de hand van Piets gezichtsuitdrukking is altijd af te lezen hoe hij zich op dat moment voelt. Wie kan er nu niet meeleven met deze lieve kat, die zo zichzelf is?
Van kaft tot kaft is Piet echt een treffend goed, behapbaar en vrolijk boek voor heel veel kinderen van jonger tot ouder. Het is ook ontzettend leuk in te zetten bij creatieve lessen, want realiseer je dat iets niet enorm gedetailleerd hoeft te zijn om een boodschap goed over te brengen en dat ook niet volgens vaste regels hoeft te worden gewerkt. Kijk naar kleur en proporties! Yvonne Jagtenberg laat zien dat met eigen interpretatie, eigen creatieve inbreng, een geweldig verhaal en kunstwerk kan worden gecreëerd. Enorm belangrijk voor kinderen die denken dat ze niet genoeg fantasie hebben of voldoende creatief zijn of om iets moois te maken. En invoelende Piet? Die is ook net zo liefdevol belangrijk als alle andere dieren uit de kringloop.
Een nieuw kunstwerk van Yvonne Jagtenberg waar je niet omheen kunt!
Yvonne Jagtenberg, Piet de kat die wil eten wat hij wél mag eten, Gottmer, 2023, 32 blz., 9789025778453
Eén gedachte over “Yvonne Jagtenberg – Piet, de kat die wil weten wat hij wél mag eten”