6 maart 2024

Erik van Os, Elle van Lieshout & Marieke ten Berge – Hé beestjes! In het bos

‘roetsj, de boom in

rap, rap, rap

nootje eten

hap, hap, hap’

Een derde deel in de serie Hé beestjes! waarin dit keer dieren in het bos laagdrempelig aan bod komen. De eerste is de eekhoorn van het omslag die in een eikenboom eikels zit te eten en vliegensvlug zonder veel geluid langs de stam in en uit de boom roetsjt. Een dier dat minder stil te werk gaat is de roffelende specht. Je hoort het getik van de vogel meestal lange tijd achter elkaar en ‘dat gaat maar door en door en door’. Van een vos zal je eerder een ‘plukje staart bij de sloot in het riet’ ontdekken dan dat je het dier zelf ziet.

Peuters leren door de waterdieren als een eend en een kikker dat er in bossen ook grotere vijvers kunnen zijn waarover tijdens het voorlezen kan worden verteld dat deze vennen worden genoemd. Een ven waarin een vos zich in het water kan spiegelen en waaruit een hert kan drinken. In de relatief korte tekst kan een jonger kind zelfs ontdekken dat een egel blaast en knort.

In grappige versjes op rijm en met informatie staan steeds een paar woorden die drie keer worden herhaald waardoor een ritme ontstaat en een kind snel hardop mee zal lezen. Er staan woorden in die passen bij het dier in gedrag, beweging en de directe leefomgeving, maar ook woorden als ‘spetterspat’, ‘allez hop’ en ‘stekelbol’ die tot de verbeelding spreken.

‘Hé beestjes!’ valt direct op door de geweldige illustraties van Marieke ten Berge. Het omslag geeft al een verhaal op zich. De eekhoorn met een leeg en een vol eikelhoedje tussen de pootjes, de vorm van het blad en de boom waarin het diertje zit of een spar die je op de achtergrond ziet. Bij de eend zie je waterplanten, lisdodden op de kant en vooral is hier het zicht onder en boven de waterlijn een extra. Bij de kikker kom je het waterlelieblad tegen en ga je bijna vanzelf vertellen over het sprookje van de kikkerkoning. Hoe leuk is het om te ontdekken dat niet iedere boomstam er hetzelfde uitziet door de illustratie bij de specht, en dat er ook verschillende soorten paddenstoelen bij de vos bestaan.

Mooie duidelijke vormgeving, beperkte kleuren, stevige hardkartonnen bladen en handzaam formaat maken het met de schitterende illustraties en de in prettige cadans lopende versjes tot een mooie natuuraanrader. ‘In het bos’ geef je graag cadeau om te leren maar vooral voor het natuurlijke plezier dat ‘Hé beestjes!’ geeft. Vanaf 2 jaar.

Erik van Os en Elle van Lieshout, Hé beestjes! In het bos, illustrator Marieke ten Berge, Gottmer, 2023, 14 blz., 9789025778408

Erik van Os, Elle van Lieshout & Marieke ten Berge – Hé, beestjes! In de tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *