Een enorm lieve zoete omslagillustratie op dit groot formaat kartonboek. Een muisje dat zoals bij madeliefjes bloemblaadjes eraf haalt om door het wel-niet-wel-spelletje te kijken hoeveel mama muis van het haar houdt. Zij antwoordt op de vraag ‘Hoe lief vind ik jou?’ met ‘superveel’ in overtreffende trap. Maar wat een schrik: het laatste bloemblaadje duidt op nee!
Mama muis ontkent natuurlijk dat ze haar kind niet lief vindt door kleurrijk en beeldend te laten zien hoeveel en groots in overtreffende trap zij voelt voor het muisje. Van een enorme brul van de leeuw, de langste nek van de giraffe tot de dikste billen van de olifant. Het ongeloof wordt wat minder: ‘O, dus jij vindt mij wel een beetje lief?’.
Een volgende poging wordt ondernomen om te overtuigen. Meer dan een beetje, een heleboel. Paginagroot worden donzige kuikens geknuffeld, wel duizend. Vervolgens fladderen tientallen kleurige vlinders vrolijk makend boven hen. Ook als het donker is houdt ze natuurlijk van de kleine muis en illustreert dit met het nachtelijke beeld van vele vuurvliegjes. Het dringt door dat mama het muisje heel erg lief vindt.
Liever dan lief zelfs. Ook dat wordt met drie voorbeelden gegeven. Vrij in de lucht met vogels, diep in de zee met vissen en oneindig door het immense heelal. Super-super-mega voelt het als iemand jou heel lief vindt.
Het thema in dit kartonboek is duidelijk: het houden van een kind door de ouder. Het geheel is omvat door fantasie met een glimlach terwijl ook de aandacht voor de natuur naar voren. In frisse, vrolijke kleuren zijn bloemen en dieren in verschillende leefwerelden te zien. De grotere dieren zijn met bijv. schoenen of andere attributen afgebeeld zoals bij mensen, het is de vraag of dit iets toevoegt, kinderen zullen het grappig vinden.
Het groter-kleiner perspectief is duidelijk in beeld gebracht, alsmede het uitbeelden van de bijvoeglijke naamwoorden in overtreffende trap.
Een prentenboek waarin veel kan worden benoemd en natuurlijk een herhalend lief beestje op iedere dubbele pagina worden gezocht. Geen lange zinnen, wel veel woorden waardoor vormen van emotie, hoeveelheden, begrippen en maatschappelijke onderwerpen worden aangereikt.
In ‘De allerliefste ben jij’ wordt voor jonge kinderen een abstract begrip allerliefst supergroot uitgelegd. Een fijn cadeauboek.
Alexandra Garibal, De allerliefste dat ben jij, illustrator Claudia Bielinsky, Rubinstein, 2024, 30 blz., 9789047634300
Ter info:
‘De allerliefste dat ben jij’, is een vertaald uit het Frans. Garibal heeft o.a. zestig prentenboeken geschreven en de Argentijnse illustrator Bielinsky die in Frankrijk woont heeft er ong. vijftig geïllustreerd.