12 juni 2024

Jan Jutte – Wie ben jij?

Een illustratie zien en weten: dit is leuk. Daarna de naam Jan Jutte bij de titel zien staan, gewoon echt goed dus. Deze meervoudig bekroonde Gouden Penseelwinnaar heeft een groot, rijk oeuvre op zijn naam staan. De fantastische illustraties van het recente Maksie met tekst van Mathilde Stein, waarvoor zij een nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs toegekend kregen, kent iedere kinderboekliefhebber.

Nu is er het nieuwe peuterboek ‘Wie ben jij?’ waarin een gemêleerde kleurrijke dierenbende voorbijtrekt. Van alle dieren zie je een gedeelte op de voorkant, alsof ze zich voorstellen. En inderdaad dat doen ze!

Beer zegt als eerste ‘Ik ben Beer’ waarna hij de kijker vraagt ‘En wie ben jij?’. Of vraagt hij dit aan het vertrekkende dier waarvan je nog een gedeelte ziet op weg naar de volgende ruimte? Nieuwsgierig zal een kind het blad omslaan om te zien wie er zijn hoedje verloor bij Beer toen het vlug naar de volgende bladzijde ging.

Wie de doorlopende omslagillustratie goed bekijkt, ziet details en kleuren. Vogel heeft een hoedje op. De kleuren links van Beer zijn als het ware een doorgetrokken schaduw van de dieren die het meest recht staan op de voorkant. Op deze manier kun je raden welk dier het volgende zal zijn dat aan jou vraagt ‘En wie ben jij?

Bij ieder dier is de soortnaam in gekleurde letters afgebeeld. In de vraag is ‘ik’ en ‘jij’ telkens in een andere kleur gedrukt, vaak in kleur van een detail of dier dat je daarbij zou kunnen zoeken. Door die details zoals de vinnen van de vis of de veer van de gans leer je nieuwe woorden. Intussen heeft misschien een kind ook gezien dat één dier twee verschillende kleuren ogen heeft?

Maar wat doen deze dieren, uit verschillende leefomgevingen, samen in dit boek? Op het laatste blad zitten ze allemaal in één huis. Zes totaal verschillende dieren en toch kunnen zij vrienden zijn. Wie ben jij? Kun jij ook vrienden zijn met iemand uit een andere leefomgeving?

Een fraai peuterboek om keer op keer te raden van welk dier je een gedeelte naar de volgende bladzijde ziet verdwijnen. Door de extra te stellen vragen die verpakt zit in de laatste illustratie zou je aan ook een kleuter kunnen vragen: raad eens wie er op weg is naar huis, het huis waar voor iedereen plaats lijkt te zijn? En wat is dat: voor iedereen plaats?

Geweldige en duidelijke illustraties, doordacht concept, vrolijke uitstraling, interactief, herkennen en benoemen, mooie vormgeving, handzaam en stevig. Aanradertje dus, dit huis vol vrienden! Ook een echte cadeautip.

Jan Jutte, Wie ben jij?, Lemniscaat, 2024, 14 blz., 9789047716679

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *