9 maart 2024

André Kuipers & Govert Schilling – Hoe word ik astronaut?

Wist je dat ‘astro’ Grieks is voor ‘ster’ dus dat een astronaut eigenlijk een sterrenvaarder is?
Wist je dat André Kuipers als kind dacht dat hij nooit astronaut zou kunnen worden?
En wist je dat Govert Schilling op zijn 15e lid werd van een sterrenkundeclub en het liefst naar de maan keek door zijn telescoop?

Dit boek staat vol met leuke weetjes en interessante feiten. Een aanvulling: wist je dat er ieder jaar Landelijke Sterrenkijkdagen worden georganiseerd en je door enorme telescopen kunt kijken? Dit jaar zijn deze in het weekend van 11-13 maart.

‘Hoe word ik een astronaut?’ is een handboek voor toekomstige ruimtevaarders met ervaringen van Kuipers zélf en dat maakt het zo aansprekend. Vele foto’s uit het dagelijks leven in het ISS en oefencentra geven een indruk. Bij elke stap in het wordingsproces van een astronaut staan er de genoemde wist-je-datjes over bijv. natuur, lichaam, psychologie en natuurkunde.

De tekst is op een vlotte manier geschreven en goed te begrijpen voor de goede jonge lezer met ambitie. Met nadruk wordt gezegd dat astronauten ook gewone mensen zijn die bijv. wagenziek kunnen worden of een bril dragen. Belangrijk is dat je graag wilt en geduld hebt.

Als astronaut in het ISS moet je alles kunnen zijn, of het nu klusjesman, tandarts, schoonmaker of brandweerman is. Overigens is de ruimte dichterbij dan Parijs of Londen: het is maar een uur recht omhoog ‘rijden’, maar dan wel met een enorme snelheid.

Naast een stuk geschiedenis, uitleg over materialen en opleiding is er een blik op de toekomst m.b.t. Mars, toerisme en een maanbasis. Wist je dat je al kan communiceren met ‘de ruimte’? Toen André in het ISS verbleef nu 10 jaar geleden, belde hij op een avond even voor de gezelligheid naar Govert.

Kuipers is een voorbeeld voor vele geïnteresseerde kinderen en jongeren. Dit boek met zijn persoonlijke ervaringen is daardoor juist zo uniek en ontzettend interessant. Schilling is wetenschapsjournalist en heeft verschillende goede jeugdboeken geschreven over het heelal. Samen schreven zij dit erg leuke en aantrekkelijke boek over de ruimte in vele facetten. Mooie illustraties van Daniëlle Futselaar, vele foto’s en een pakkende vormgeving. Een boek boordevol informatie voor de jonge lezer vanaf 8 jaar. Wie weet is dit het begin om een droom waar te maken en speel je al een simulatiegame! Een grote aanrader voor de astronoom en astronaut in de dop.

André Kuipers & Govert Schilling, Hoe word ik astronaut?, illustrator Daniëlle Futselaar, De Witte Leeuw, 2021, 96 blz., 9789493236028

Eén gedachte over “André Kuipers & Govert Schilling – Hoe word ik astronaut?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *