4 maart 2024

Annejan Mieras – Homme en het noodgeval

‘Voordat je een oplossing kunt verzinnen, moet je de situatie eerst goed bestuderen, Homme.’

Een advies van Kees, de fietsenmaker, en vriend van Homme waar hij graag naar toegaat. Homme de hoofdpersoon en verteller uit dit verhaal snuffelt graag in de bak met restmaterialen in de werkplaats. Altijd is er wel een handrem of een spaak in te vinden waarmee hij een nieuw ijzerdier kan maken. Een bezoek is vaak een moment om een vraag te stellen. Ook als hij gehoord heeft dat Pien, het noodgeval, tijdelijk bij hen komt wonen omdat haar vreemde moeder ziek is. Iedereen in de klas vindt Pien maar een rare, ze heeft grote handen en voeten en stinkt en nog veel meer. Helemaal rampzalig is het dat zij in zijn bed gaat slapen en hij bij zijn broer op de kamer moet. Zonder zijn ijzerdieren. Zowel vader als moeder houden rekening met Pien, vertroetelen haar volgens de wat dwarse Homme en wat moet hij met zijn twee klasgenoten als blijkt dat Pien toch wel meevalt?

Er zijn vele thema’s en emoties verwerkt in dit boek; bijv. vriendschap, jaloezie, meelopen, psychisch ziek zijn, eenzaamheid, onwetendheid, inlevingsvermogen, improviseren, armoede, vertrouwen. Toch wordt het niet te veel en leef je juist mee met zowel Homme als Pien.

De lezer zal het opvallen dat er vaak gedichtjes staan aan het eind of halverwege de hoofdstukken. Deze hebben een bijzondere functie. Ze geven een inkijkje in de belevingswereld van Pien. Een verhaallijn die pijn doet, maar op een mooie manier is verwerkt en waarvan de ontknoping verrast.

Veel aandacht voor de vormgeving; van omslag, schutbladen, typografie tot illustraties en papiersoort. Linde Faas verdient lof voor exact passend werk bij de tekst.

Een warm, ontroerend verhaal met humor waaruit blijkt dat je door open te staan voor de ander en met een klein gebaar zoveel liefde in de wereld kunt brengen. Door de toegankelijke manier van vertellen, herkenbaarheid in personages en een goed inlevingsvermogen van de auteur is dit verhaal vanaf 9/10 jaar een waardevol (voor)leesboek. En als je het boek dichtslaat denk je vast dat het volgende week herfstvakantie is!

‘Zou pech ook wel eens geluk hebben?’
Een korte zin uit ‘Homme’ om over na te denken, een boek dat je je blijft herinneren.

Annejan Mieras, Homme en het noodgeval, illustrator Linde Faas, Lemniscaat, 2019, 196 blz., 9789047711827

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *