9 maart 2024

Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris, een paard voor Sinterklaas

‘O kijk,’ zegt Berend, ‘er is post. Een brief van Sinterklaas.’

Leuk, een brief van de Sint! Welk kind wil dat niet graag? Boer Boris natuurlijk ook. Maar een brief kan betekenen dat er iets aan de hand is. En dat is het. De schimmel van Sint is van de trap gevallen! Het paard hinkt en moet eerst beter worden voordat het mee het dak op kan om pakjes te bezorgen. De knol van Boer Boris kan uitkomst bieden en of Sint die even kan lenen?

Als voorlezer begrijp je direct dat dit een hele onderneming wordt, want Knol heeft nog nooit op een dak gelopen. De hulptroepen op de boerderij zagen en timmeren voor oefenmateriaal en alle dieren moedigen hem aan bij zijn looppogingen. Om de voorbereidingen af te ronden komt er een heuse hijskraan aangereden. Knol wordt op het dak gehesen en hup, in galop lopen maar. Dacht iedereen, want Knol heeft hoogtevrees! Wat nu? Uit onverwachte hoek komt er dierenhulp. Knol doet enorm zijn best en een brief wordt teruggestuurd aan de Sint. ’s Avonds wordt er extra gezongen bij de haard met ervoor héél véél kinderschoenen en schoenenpootjes gevuld met een extra wortel.

Dit is een Boer Boris in topconditie op topniveau. Fantasie. Origineel. Woordenschat. Vindingrijk zijn, durven en doorzetten. Geweldige rijm. Illustraties waarbij alle details uit de kast zijn gehaald tot aan het boerenbontservies en doorzakkende daken toe. Van Lieshout en Hopman hebben zichzelf overtroffen in dit tijdloze sinterklaasboek.

Voor de vele Boer Borisfans is dit een uitgave die niet mag ontbreken. Als voorlezer lees je grinnikend voor en schiet je spontaan in de lach bij een volgende illustratie. Dit is nu echt een boek waarbij voorlezen een feest is voor groot en klein! Voor alle kinderen en ouder!

O ja, op een boerderij heb je natuurlijk ook een sinterklaasvogelverschrikker en zie jij ook vast vaak een paard gekruld om een schoorsteen liggen of zie jij ineens ook dubbel op het laatst?

Heel veel plezier met dit 12e! geweldige ‘Een paard voor Sinterklaas’!
En niet alleen in sinterklaastijd, dieren zijn er altijd.

Ted van Lieshout, Boer Boris, een paard voor Sinterklaas, illustrator Philip Hopman, Gottmer, 2019, 32 blz., 9789025771935

2 gedachten over “Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris, een paard voor Sinterklaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *