9 maart 2024

Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz

Aristoteles Mendoza, oftewel Ari, leert Dante kennen als hij in het zwembad ligt. Dante leert hem zwemmen en dit is het begin van een bijzondere vriendschapsband, beide jongens worstelen met hun eigen identiteit. Een vriendschap die hen veel meer zal brengen dan ze zelf in eerste instantie denken. Samen gaan ze op zoek naar de geheimen van het universum.
Ari’s vader is soldaat geweest en is veel in zichzelf gekeerd, maar ook Ari’s broer legt op een bepaalde manier een grote druk op het gezin. Dante komt uit een zeer warm gezin waardoor Ari eerst moeite heeft om zich te uiten. Ari gaat, samen met Dante, op zoek naar zichzelf en hoe hij wil zijn. Zoals Ari zelf zegt: “Iedereen heeft een vriend nodig.”

Vele lezers prijzen dit boek omdat het onderwerp homoseksualiteit aan bod komt. Dit klopt zeker, maar dit boek gaat over veel meer. Dit verhaal gaat ook over de impact van oorlog op een persoon en gezin, een broer die bijna verzwegen wordt, over familiebanden, liefde, vriendschap en vooral over jezelf zijn. Een verhaal waarin twijfels naar voren komen waar jongvolwassenen zich mee bezig houden, iets wat voor veel herkenning kan zorgen, ook voor mij. Persoonlijk vind ik het mooi dat homoseksualiteit niet al te veel in het boek naar voren werd gehaald, want jezelf vinden en zijn heeft niet alleen te maken met seksualiteit. Het heeft met veel meer factoren te maken.

Het verhaal speelt zich af in de jaren ’80, jaren waarin nog niet altijd geaccepteerd werd dat sommige mensen op hetzelfde geslacht vallen. Ook deze verschillen worden in het boek verwerkt, het wordt niet mooier gemaakt dan het is. Dit verhaal was niet alleen in de jaren ’80 van toepassing, dat is het nu nog steeds.

Volgens mij kun je dit boek zeker drie keer lezen. Één keer voor het verhaal, de tweede keer voor al die prachtige zinnen en de derde keer weer voor het verhaal. De manier waarop Ari (en ook Dante) denkt is mooi en soms ook verhelderend.

Vooraf wist ik niet dat dit boek zo mooi was. Alles klopt in dit boek: alles wat voorvalt in het verhaal, Ari en Dante en hun vriendschap en manier van denken en vooral de ontwikkeling die Ari doormaakt (net als zijn vader en Dante). Lees dit boek, het is prachtig, het is ECHT!
Een verhaal dat mij bij zal blijven en dat ik zeker nog een keer zal lezen.

Benjamin Alire Sáenz, Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum, Vertaling Aimée Warmerdam, Blossom Books, 2017, 352 blz., ISBN 9 789463 491105

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *