9 maart 2024

Jan Terlouw – Oosterschelde Windkracht 10

Een boek dat in 1976 voor het eerst verscheen toen de bouw van de stormvloedkering in de Oosterscheldemonding volop gaande was. Dit jaar een heruitgave met ander omslag, in het colofon staat: 39e druk 2019.

Het is een tijdsdocument waarin ‘Vloed’ de verhaallijn op en rond de boerderij van de familie Strijen, Goeree-Overflakkee/Zuid-Holland, bevat en de overstroming. Anne, de rebelse dochter voor die tijd, is dan inmiddels zwanger en getrouwd. Piet haar broer, komt die bewuste rampnacht om.
In het tweede deel ‘Eb’ zijn de Deltawerken in volle gang. De man van Anne werkt bij Rijkswaterstaat op Neeltje Jans. Ze wonen ong. 20 jr. later met hun twee zoons in Zierikzee/Zeeland. De ene zoon is student waterbouwkunde, de andere werkt in de visserij, m.n. de mosselen. De zienswijzen tussen de twee generaties lopen uiteen. De ene zegt open die zeearm, de andere wil ook deze totaal afsluiten. De middenweg komt zowel in het gezin als in de politiek aan de orde.

Een verschil tussen de uitgaven is het bepalende omslag, het hoofd en m.n. het kaartje voorop: te begrijpen waar de boerderij en de dijkdoorbraak was. Voor lezers van nu met alle dammen, wegen etc. is dit moeilijker in te schatten. Zoek een kaartje erbij voordat je gaat lezen.
Het verhaal is één groot tijdsdocument in historisch opzicht naast de politieke besluitvorming die bepalend is geweest voor veiligheid en milieu. Wie zich verdiept begrijpt waarom eerst de ene totaal afsluitende dam werd gelegd of bijv. een dam met sluis.
Ook is het een sociaal tijdsbeeld waarbij de aantekening dat niet ieder ‘eiland’ hetzelfde was, zelfs niet ieder dorp in een streek, in normen en waarden.

Ofschoon ik het vast ooit heb gelezen heb ik bij het herlezen weinig herkenning. Misschien was ik te jong, misschien een reactie als ‘ik weet nu wel genoeg over die ramp’.
Het beschreven protest, de bouw, de politiek, de infrastructuur en vooral de discussie in media geeft herkenning en is realistisch beschreven. De hoofdpersonages zijn ong. 20 en ouder. Voor kinderen van nu? Leerlingen VO kunnen het eerder begrijpen, ook gezien maatschappelijke en sociale thema’s. Interessant is èn blijft het!

Bovenstaande is gebaseerd op de uitgave van 2023.

Jan Terlouw, Oosterschelde windkracht 10, Lemniscaat, 2022, 204 blz., 9789047708452

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *