8 maart 2024

Arnaud Cathrine – Een liefde

Een liefde moet in iedere mediatheek staan, ik zal maar direct met de conclusie beginnen. Het is een boek dat jongeren serieus neemt in hun zoektocht naar hoe ze zich verhouden tot vrienden en liefdes. De Franse auteur Arnaud Cathrine laat hier de worsteling van de homoseksuele Vince zien die al een tijdje uit de kast is. Eerlijk gezegd vond ik dat verfrissend ten opzichte van andere young adults die homoseksualiteit centraal stellen: het gaat niet om de coming out maar over Vince’s gevoelens. Je krijgt met hem te doen. Enerzijds wordt hij ontzettend kwaad als iemand met ‘flikker’ scheldt, anderzijds schrijft Vince stilletjes verhalen bij mooie jongens in de metro. Soms denkt hij veel na over zijn eigen gedrag, dan weer is hij erg sociaal richting zijn vrienden. Het maakt dat er dynamiek in het verhaal zit, zeker wanneer Vince een relatie krijgt met zijn beste vriend Octave.

Een liefde is van oorsprong Frans en aangezien de tekst soepel loopt, ervaar je de tussenkomst van de vertalers pas op het moment dat zij in enkele voetnoten extra uitleg geven. Het Franse schoolsysteem bijvoorbeeld is nu eenmaal iets anders ingericht en het is wel zo fijn als je dat tijdens het lezen niet eerst hoeft te googelen.

Het boek is speels vormgegeven met Whatsapp-gesprekjes, foto’s en soms slechts enkele regels op een bladzijde. Iets dat naar mijn mening vaker gedurfd mag worden bij uitgeverijen, want zo dwingt de opmaak je tot secuurder lezen en vooral tot je iets laten voelen. De grote “O” op pagina 225 blijkt dan ontzettend krachtig.

Desondanks is mijn algemene indruk overigens dat Cathrine het verhaal nergens té rauw of gekunsteld tranentrekkend maakt. Ik weet verder ook niet of het uitmaakt of je jezelf al dan niet kunt identificeren met Vince. Een liefde voelt gewoon echt.

Arnaud Cathrine, Een liefde, vertaling: Vincent Oostelbos en Jacques Dohmen, Querido Glow, 2022, 296 pagina’s, 9789045127316.

Eerder verschenen op de website vuurland.nu.

Eén gedachte over “Arnaud Cathrine – Een liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *