2 april 2024

Benji Davies – Donderkopje

Een kartonboek dat in het oog springt door alle kleur en compositie. Een Benji Davis valt op. Eerder was er het prentenboek over hetzelfde ‘Donderkopje’, nu is er de werkelijk erg mooie gebonden versie in kartonuitvoering.

Donderkopje is een kikkervisje dat o zo graag heel snel een echte kikker wil worden. Als jongste en kleinste van het stel moet ze altijd net even harder haar best doen. Dat is best vermoeiend als jij altijd twee keer zo hard met je staart moet wiebelen. En dan zeggen die groten ook nog dat je op moet passen voor Dikke Blub, een gemene vis die diep in de vijver woont. Donderkopje blijft daarom liever in het lichte deel zwemmen en verstopt zich als het donker wordt tussen de waterplanten.

De ene na de andere krijgt pootjes, er zijn meer veranderingen en het valt haar op dat ze steeds met minder op het grote plantenblad zitten. Donderkopje heeft nog steeds een staartje. Ze wil ook groot zijn! En waar zijn de anderen? Toch niet bij Dikke…. En terwijl ze in haar uppie rondzwemt schrikt ze zich een hoedje en schiet ze pijlsnel naar boven en klimt zomaar op een steen! Ze sprong!

Een spannend, leerzaam en ook lief verhaal met humor over opgroeien en ontdekken voor jonge kinderen met kikkervissenfantasie. Door een enkel opvallend geel oog sluit je Donderkopje in je hart en zal een kind het waarschuwen als die grote donkere vis in haar buurt komt. Donderkopje leert veel, moet voor zichzelf leren zorgen, geduld hebben en leren omgaan met veranderingen. Stap voor stap wordt ze de gewenste kikker. De oplettende kijker ziet dan nog een opmerkelijk verschil aan Donderkopje in de illustratie.

De treffende tekst is speels en zorgvuldig tussen en omheen de illustraties geplaatst welke vanzelf goed leest, mede door prettig gebruik van kleuren. In de tekst kom je bijv. op- en terugtellen tegen, tegenstellingen in omhoog en omlaag, begrippen als troebel, sneller en wat is een kriebel? In weinig en rake woorden veel vertellen is knap, mede door de goede vertaling van Edward van de Vendel.

Interactie vindt door zetting van groter en kleiner lettertype en de gebeurtenissen in de illustraties vanzelf plaats: ‘zwoesj-wiebel-zoef’ en je beweegt vanzelf mee. De illustraties kun je verder kort over zijn, ze zijn gewoonweg geweldig. Licht, donker, volle pagina, gedeelte van een figuur, de gele belletjes op verder een zwarte achtergrond, de bloemen en natuurlijk de kikkervisjes. Intussen krijg je een les hoe een kikkervisje zich ontwikkelt tot een kikker en leer je iets over de leefomgeving ervan.

Dit kleurrijke fantastische kartonboek kun je onmogelijk laten liggen in de boekhandel. Of het nu voor de peuter of kleuter is. Ook een 6/7-jarige geniet hier enorm van. Een prachtig cadeau om te krijgen en aan te raden.

Benji Davis, Donderkopje, vertaler Edward van de Vendel, Luitingh-Sijthoff, 2024, 24 blz., 9789021044576

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *