10 april 2024

Marianna Coppo – Vis en Krab

Vis en Krab wonen met oester, slak en zeester in een aquarium. Ze gaan slapen, ieder in de eigen ruimte. Vis en Krab hebben een kruik als verblijf met ervoor een heuse brievenbus. De ene zaagt direct tientallen bomen om, de andere ziet overal leeuwen en beren verschijnen en kan de slaap niet vatten. Een bekend gegeven en een vaker voorkomend onderwerp. Maar hoe het onderwerp is verwerkt in dit grafische prentenboek is werkelijk fantastisch.

Al met een glimlach bekijk je het omslag: twee ledikantjes met een vis en een krab erop maar ook erin, inclusief knuffeltje. Een setting á la Bert & Ernie met een overeenkomend onderwerp en ook tegengestelde karakters. De treffend gekozen kleuren, de mimiek en ook de details laten je nieuwsgierig het vierkante boek openen. Vervolgens schiet je in de lach bij de oogjes in het nachtelijk zwart op het schutblad.

De piekerende vis kan het niet laten om te vragen of Krab al slaapt. De meer pragmatische Krab wordt natuurlijk wakker en probeert eerst nog sussend Vis gerust te stellen dat er echt geen muizen of andere wezens op vier poten in het aquarium rondsluipen. Helaas, Vis weet van geen ophouden, tot Krab het spuugzat is, geïrriteerd niet meer ‘probeer te slapen’ kan zeggen, het licht aandoet en thee gaat zetten. De kamillethee mist helaas de rustgevende werking, de fantasie vol onzin-toekomst-angst slaat op hol ofwel over op Krab. Maar wat als ‘het’ waar zou zijn, wat als ‘Waar ik jou ben en jij mij?’ en ‘Wat als wij alleen bestaan in een boek?

Een verhaal vol herkenbare situaties waardoor het jonge kind dat ook wel eens wakker ligt zich volledig kan inleven en het gespreksstof zal opleveren. Van slapen zal het na een eerste keer voorlezen niet snel komen, want als het te verwachten einde in zicht is, kan het tafereel van vooraf aan beginnen. Wat een fantasie en inlevingsvermogen. Of slaapt het gerustgestelde kind en gaat de voorlezer piekerend wakker liggen?

Geweldig hoe er in alle eenvoud met zo weinig tekening, kleuren en enkele passende details een volledig beeld kan worden geschetst. Zelfs de emotie is af te lezen in de tekening van de ogen of van de snuit door een miniem verschil waardoor je de omslag in het verhaal kunt ontdekken. Het verschil tussen licht en donker is duidelijk te zien door wisselende weergave in kleur en zwart/grijs.

Expressiviteit, humor (kikkers regenen!), herkenning, emotie en strakke vormgeving kenmerken deze absolute aanrader. Een verhaal dat je kan helpen gevoel te delen op een moment dat je je vertrouwd voelt, bijv. het voorleesmoment voor het slapengaan. Tel daarbij op een tekst die doordacht is met dubbele woordbetekenissen en volop vragen waarover nagedacht en waarop doorgesproken kan worden. Tijdloos prentenboek dat simpelweg op iedere leesplank mag staan.

Vormgeving & opmaak: Sandra Kok
Vertaling: J.H. Gever

Marianna Coppo, Vis en Krab, vertaler J.H. Gever, Gottmer, 2023, 48 blz., 9789025777739

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *