9 maart 2024

Bette Westera – Ik wil een wiegje worden, zei de wilg

Door een duivenpaar dat voor het huis aan het nestelen is geeft dit boek nog meer verhaal. De boom is geen wilg maar wordt misschien mogelijk een wiegje voor jonge duiven.

Dit mooie verrassende boek laat bomen dromen over wat ze letterlijk willen worden. De eik kan een eikenhouten kastje worden, maar kan de beuk dat ook? Een beukenhoutenkastje is wel een mogelijkheid, een tafel is een betere optie of speelgoed misschien. De berk is vastberaden in zijn toekomstwens: een ledikantje of een kinderstoel. De knotwilg geeft op de vraag mijmerend antwoord: een wiegje.
Een scala aan loofbomen en een fijnspar komen voorbij met evenveel reacties en gedachten totdat de treurwilg niks zegt te worden maar zal vermolmen. Hij is al oud. De paardenkastanje zegt als deze soort boom terug te komen en geen voorwerp te worden. Het onderwerp kringloop wordt geduid.

Als de bomen grotendeels worden gekapt wordt het verteringsproces van de treurwilg kort maar duidelijk beschreven. Het sparretje reageert daarop, zij staat er nog, want te jong. Eenzaam blijft ze achter en groeit uit tot een volwassen fijnspar. Ze droomt omgeven door de dieren van het bos van een sfeervolle bestemming.

Door de gesprekken tussen de bomen lees je over welk hout geschikt kan zijn voor welke materialen. Vragen kunnen zijn ‘wat is nuttig’ en ‘wat is sier’. Daarbij ervaar je aarzeling, verbazing, twijfel, keuzestress of een duidelijk niet over je heen te laten lopen.
Tevens kan er worden nagedacht of je bomen moet vellen, waarom welke wel of niet en waarom het gebeurt. Het natuurlijke proces tot het eind en weer begin wordt levensecht weergegeven met aandacht voor insecten, schimmels en andere kleinere dieren die in het bos leven.

De schilderachtige platen zijn schitterende linosneden van Henriette Boerendans waarin het verloop van jaargetijden in kleur en beeld is te ontdekken. Van het omslag, de jaarringen op de schutbladen, de dieren, het speelgoed tot de stoel met rieten zitting die je van grootouders in huis kunt hebben. Een erg precieze gecreëerde balans waardoor kunstwerken zijn ontstaan. Kunst voor aan de wand.

‘Ik ook,’ zei de esdoorn. ‘Zullen wij samen een viool worden, fijnspar?’
‘Dat is goed,’ zei de fijnspar. ‘Dan word ik de voorkant en jij de achterkant.’
De esdoorn dacht na. ‘Mag het ook andersom?’

Een voorbeeld van zinnen die gespreksstof geven. Wat wil jij, wat zijn de mogelijkheden en hoe breng je een wens tot uitvoering? De tekst van Bette Westera vertelt veel. Rijk aan woordenschat, in emotie, altijd vloeiend en in weinig woorden wordt een origineel verhaal met fantasie en informatie gegeven.

Een zinvolle goede toevoeging is het informatieve gedeelte achterin. Per genoemde boom is er een omschrijving gegeven met kenmerken en een afdruk van blad en vrucht.

Het totaalplaatje van tekst, beeld, kleurstelling en vormgeving maakt dit tot een erg sfeervolle poëtische doch ook realistische aanrader. De liefde voor de natuur is in alles voelbaar. Een tijdloos rijk informatief kunstprentenboek! Voor veel leeftijden vanaf ong. 5 jaar.

Bette Westera, Ik wil een wiegje worden, zei de wilg, illustrator Henriëtte Boerendans, Gottmer, 2021, 40 blz., 9789025775315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *