9 maart 2024

Loes Riphagen – Coco, kijk uit!

Met het nieuwste kunstwerk van Loes Riphagen open je een volgend avontuur van Coco.
Na ‘Coco, kan het!’ waarin het vogeltje gestimuleerd werd om het nest uit te vliegen, gaat zij nu zelfstandig aan de wandel. Coco gaat buiten spelen!

‘Mama, mag ik spelen?
Dat is goed, Coco.
Maar kijk uit voor de poes!’

Coco gaat bloemen plukken voor haar moeder. De mooiste. En die mooiste staan altijd op een andere plek dan dichtbij. De waarschuwing voor de poes vergeet ze niet, geritsel laat haar opschrikken. Ze vraagt een beetje angstig wie er achter een struik of heuveltje zit. Ze komt vriendje muis en eekhoorn tegen die haar op hun beurt weer waarschuwen voor een ander gevaarlijk dier. Toch weerhoudt het Coco niet om telkens een bomenrij of open plek verder te gaan, want ergens anders kunnen de aller-, aller-, allermooiste bloemen staan! Totdat ineens alle enge grote dieren op haar afkomen, wat nu?

Een avontuur dat herkenbaar is in de wereld van peuters en kleuters, maar ook van ouders.
De ene wil op onderzoek uit en iets liefs doen, de ander wil het kind beschermen en waarschuwt tegen mogelijke gevaren. Een stukje zelfstandigheid verwerven tegenover het opvoedend loslaten en vertrouwen geven. De boodschap in dit verhaal is natuurlijk vooral dat je ook dichtbij iets moois kunt vinden en het gevaar niet hoeft op te zoeken.

Het verhaal zit erg goed in elkaar in zowel tekst als illustratie. In korte zinnen of enkele uitroepen wordt de actie en emotie van Coco exact weergegeven. Wie eerder ‘Coco, kan het!’ of ‘Kom mee Kees’ heeft bewonderd, herkent Kikker, de slakjes of de marcherende rij mieren. Details als de waterdiertjes en het muizenkoppeltje of de draadhangende spinnetjes maken ze helemaal af. Het perspectief groot en klein komt goed tot uiting bij de gevaarlijke dieren en op de achtergrond de vriendjesdieren. Ook als er alleen oren, een snuit of een staart is getekend zijn de ‘vijanden’ herkenbaar voor een kind.
De emotie van het moment is niet alleen in houding van Coco af te lezen, maar ook van de omgevingskleur van het landschap. Killer ijsblauw tegenover warm fris lentegroen.

De 3D-vormgeving is van een klasse apart. Vanaf het omslag kijk je diep in het bos. Op de voorgrond Coco veilig tussen moeders vleugels met kleurige bloemen en dieper in het bos wriemelen allerlei kleine dieren. Doordacht zijn de openingen gesneden voor Eekhoorn, een stukje staart van de slang of iets dat erop lijkt. Een muisje piept uit een opening van een boomstam of boven de graspollen steken ineens een paar grote oren. Niet één bladzijde is hetzelfde. Een gestanste bladzijde kan kwetsbaar zijn, maar deze zijn van stevig karton met afgeronde hoeken gefabriceerd.

Coco komt veilig terug op het nest, ze vliegt in een oogwenk terug tot onder hun boom voor de móóiste bloem. De vriendjes racen erachteraan, maar hoe uitgeput ze ook zijn gelijk komt de vraag of Coco komt spelen. Allemaal verschillend samen spelen.

Een prachtige creatie die uitnodigt tot interactie, een goede opgebouwde spanning afgewisseld met vrolijkheid en een afgerond einde dat tevens opening geeft tot een volgend avontuur.
Een prentenboek om cadeau te geven, vaak te bekijken en als kunstobject frontaal voor het grijpen neer te zetten. Topklasse vol kijk- en leesplezier! Coco kijkt er vast naar uit, joehoe!

Loes Riphagen, Coco, kijk uit!, Gottmer, 2022, 36 blz., 9789025775728

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *