10 maart 2024

Chris Haughton – Komt goed, kleine krab

Kleine Krab verovert ter plekke je hart. De kleuren, de expressie, de voor het oog zo eenvoudige illustraties: een echte Haughton.

Komt goed, Kleine Krab is het vijfde prentenboek van Chris Haughton. ‘Een handvol’ zal een peuter of kleuter zeggen, de doelgroep van deze succesvolle reeks.
Na Mama kwijt, Welterusten allemaal, Stoute hond en Ssst! we hebben een plan, gaat dit boek over doorzetten, moedig zijn en zelfvertrouwen krijgen.

Kleine Krab woont met Grote Krab tussen de stenen dichtbij de zee. Veilig op een beschutte plek.
Op een dag gaan ze samen ‘schaartje-baden’ en krabbelen naar zee! Totdat. Kleine Krab krabbelt terug als hij de golven ziet. De hele hoge golven zijn eng. Of lijken ze alleen maar eng? Eén stapje in zee is toch ook al ‘in zee’?
Grote Krab neemt de Kleine pootje voor pootje mee en met subtiele overredingskracht laat hij zich uiteindelijk op een golf meenemen naar de diepere zee. Woesj! Een wereld met de prachtigste kleuren gaat voor hem open, een kleurenpalet vol vriendschap als beloning voor de nieuwe uitdaging die de dappere Kleine Krab is aangegaan.

Een prachtig vierkant prentenboek in een heel mooie kleurstelling waarbij de minimale gezichts- of pootuitdrukking in emotie wordt vertaald. Soms zijn nieuwe dingen eng, wordt er tegengestribbeld, maar met hulp en doorzettingsvermogen zal het zelfvertrouwen groeien als de uitdaging wordt aangegaan en het plezier als de gewoonste zaak van de wereld dat erop volgt. Het lijkt net het echte leven. Ook als een peuter of kleuter met tegenzin hoort dat het tijd is om naar huis te gaan, een dag te sluiten.

Een boek dat bij de zomer past maar qua thematiek voor alle jaargetijden is. Door dapper te zijn, vertrouwen te hebben en hulp te accepteren, leer je grenzen te verleggen en gaat er een nieuwe wereld voor je open.
Een Haughton is kunst. Een kleurrijk cadeau voor iedereen. Een topper van een prentenboek!

Chris Haughton, Komt goed, kleine krab, Gottmer, 2019, 48 blz., 9789025771430

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *