9 mei 2024

Sylvia Vanden Heede – Vos en Haas, Een boef in het bos

Wie kent dit gouden duo uit de jeugdliteratuur voor de jonge lezer nu niet?
Vos en Haas is een klassieker die in 1998 voor het eerst werd uitgegeven. Sindsdien zijn er vele avonturen verschenen op verschillende leesniveaus en in diverse uitvoeringen. Allemaal met tekst van niveau door Sylvia Vanden Heede en de sublieme illustraties van Thé Tjong-Khing.

Tot groot plezier van vele fans, zowel jong als ouder, is er ook dit jaar weer een tijdloos avontuur aan de immer populaire reeks toegevoegd: Een boef in het bos.
In dit avontuur wacht Ping Wing de pinguïn, op post uit het ‘zuiden’ van ‘haar’ Jak. Uil en Vos hebben wel post ontvangen. Andere dieren vinden Jak niet zo aardig, hij is een piraat. Er wordt een plan bedacht door Uil, Vos en Haas. Jak mag van hen niet in het bos komen. Dit leidt tot de nodige spanningen, want als het ’s nachts stormt en er een tak afbreekt, denkt Uil dat dit door Jak komt. Ook Ever probeert Jak zwart te maken bij Ping Wing, omdat blijkt dat hij een oogje op haar heeft.

Vele thema’s komen aan de orde, zelfs in een boek op niveau E4 is dit mogelijk. Groepjesvorming, partij kiezen, iemand missen, zorgzaamheid, jaloezie, vriendschap en liefde – allemaal eigenschappen van de dieren met menselijke trekjes.
Een diversiteit aan dieren komt voorbij: Rob, Bever, ‘Piratten’ en Meermin. En passant wordt verteld hoe de wereld eruit ziet met een Noord- en een Zuidpool, zonnig en ijskoud en 7 zeeën. Om het nog completer te maken voor de taal- en woordenschat worden er ook spreekwoorden gebruikt, een vorm van dialect aangehaald en is er een hoge mate van taalcreativiteit. De Bever zegt bijv. ‘hoed’ i.p.v. ‘goed’. Bij een spraakverwarring wordt het verschil tussen ‘eed’ en ‘eet’ duidelijk gemaakt en dat je zaken niet zomaar uit je duim kunt zuigen omdat muren oren hebben.

Een boef in het bos is één verhaal opgedeeld in hoofdstukken met afbeeldingen die ook het verhaal vertellen, humor en emotie laten zien. Vos en Haas: verhalen van een hoog niveau waarin de eerste lezer serieus wordt genomen. Van Vos en Haas heb je nooit genoeg op de leestafel. Altijd een aanrader!

En als jouw AVI er niet bij ligt op de tafel maar wel fan bent, pak je toch gewoon een ander niveau, want de herkenbare figuurtjes kom je in ieder deel tegen!

Sylvia Vanden Heede, Vos en Haas Een boef in het bos, illustrator Thé Tjong-Khing, Lannoo, 2022, 176 blz., 9789401458498

Eén gedachte over “Sylvia Vanden Heede – Vos en Haas, Een boef in het bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *