In zijn debuut Nu of nooit schreef Dai Carter over mindset en de waarde van leiderschap en discipline tijdens zijn periode als commando speciale operaties. Nu in Mentale kracht gaat hij dieper in op de elementen waar mentale kracht uit bestaat: weerbaarheid en veerkracht.
Hij formuleert zelf bij gebrek aan een goede Nederlandse definitie een heldere uitleg van deze termen, want hoeveel raakvlakken ze ook hebben, ze duiden op verschillende situaties. Weerbaarheid is het vermogen om te gaan met serieuze levensgebeurtenissen terwijl ze gebeuren. Veerkracht de manier van terugveren in de tijd erna, door je te verbinden met jezelf en anderen om je heen.
Die formulering is overigens niet uit de lucht gegrepen; Carter baseert zich op theorieën van bijvoorbeeld kennisinstituten en internationaal bekende psychologen. Daarnaast verwerkt hij de pieken en dalen in de persoonlijke zoektocht naar zijn missie in het leven-na-Defensie. Hierdoor wint Mentale kracht aan dubbele… kracht. Gecombineerd met de boodschap dat ieder individu zelf iets kan c.q. móet doen aan zijn eigen weerbaarheid en veerkracht, maakt dat ik het bij iedereen onder de aandacht wil brengen.
Hoe iemand zichzelf mentaal versterkt is aan de persoon zelf, maar Dai geeft wel aanknopingspunten op fysiek, cognitief, spiritueel en emotioneel vlak. De gemene deler is zelf contact zoeken met anderen i.p.v. afwachten en [fysiek] trainen voor het leven i.p.v. alleen de wedstrijd. Mentale kracht is een gelaagd handzaam boek van 200 blz., met lange doorwerktijd. Fijn dat er een goede Nederlandse tegenhanger is van Daniel Goleman en iets dat verdergaat dan Michael Pilarczyk.
Dai Carter, Mentale kracht, Prometheus, 2023, 200 blz., 9789044652154.