9 maart 2024

Kaat Vrancken & Noëlle Smit – Beu

Als je een onbekende illustratie ziet van Noëlle Smit die ook nog uit een prentenboek komt, dan zoek je dat boek op. Daarbij is de tekst geschreven door Kaat Vrancken. Je kent haar vast van verschillende titels waaronder de recentere voor beginnende lezers: Een week bij jou, een week bij mij en Wat een dag! met illustraties van Saskia Halfmouw. Of de beide blijvend leuke Cheffies met omslag van Martijn van der Linden.

In dit oblong prentenboek uit 2010 staat Julia centraal. Julia  draagt haar haar in een staartknot met daarin een attribuut dat ze nooit beu is. Julia wil zwierend dansen, klakken met schoenen op een vloer in een zaal. Ze mag van de ouders naar de dansschool. De wijde rok blijft uit en de gewilde schoenen ook. Wat wil je na vier lessen? Maar Julia is het beu. Ze stopt.
Na wat tekenwerk ontstaat een volgend plan: drummen. De muziekschool wordt op zaterdag bezocht. Noten en ritme moeten worden geleerd. Gaat ze na de vierde les nog een keer?

Julia is alles snel zat, beu dus. Er volgen zang-, zwem- en snowboardlessen. En telkens is de eerste keer spannend, de tweede gewoon, de derde saai en de vierde te lang. Intussen wordt in het schetsboek opgedane inspiratie uitgewerkt samen met de terugkerende hond, kat en goudvis. Wat zou Julia nooit beu worden?

Een prentenboek vol inspiratie. Volop ideeën voor hobby’s, je kunt tellen en benoemen, de herhalende voorwerpen en dieren zoeken. Intussen kunnen de weekdagen met bijbehorende activiteit op een rij worden gezet, de kleuren van de potloden worden gezocht en komt een duiding voor klokkijken voorbij.
Aan abstracte begrippen geen gebrek, ga eens zitten voor: later, straks, vlug, beu of meer. En dan de vele werkwoorden als plooien, strekken en suizen, maar ook reeks en ritme. Emoties of uitingen alsmede situaties die herkenbaar kunnen zijn zie je diverse, bijv. in bad en de pop leren zwemmen of het tijd zijn om nu de jas aan te trekken.
In de illustraties zie je een kring poppen met beren luisteren naar de zingende Julia met haarborstel als microfoon. Het groot/klein/ver/dichtbij-perspectief is goed uit te leggen bij de namaakberg of via het vloerkleed. Je lacht om de aangeklede hond, je geniet van de kleurspattende danseressen en zoekt de juiste namen bij de muziekinstrumenten.

Een kleurrijk, rijk prentenboek over ontdekken, doorzetten en keuzes maken. De korte zinnen en goed gekozen woorden lezen prettig voor. De geweldige illustraties zijn een feestje om te bekijken waardoor je in details voorwerpen terugziet van andere spreads. En die ene mooie waardoor dit schetsprentenboek – de enige – werd geleend? De karakteristieke kat is gevonden, met felgele ogen.
Mag in herdruk. Aanrader.

Kaat Vrancken, Beu, illustrator Noëlle Smit, Querido, 2010, 32 blz., 9789045111322

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *