Na twee non-fictieboeken voor volwassenen richt Dai Carter zich op kinderen. Hij stelt vast dat er veel gebeurt in de wereld en dat ook kinderen het (nare) nieuws meekrijgen, al dan niet via sociale media. Toch is de wereld niet alleen maar grote ellende en kunnen kinderen bijdragen aan een positieve kracht in hun omgeving en in zichzelf. Daarom gaat Dai op Missie Mentale Kracht en de lezer doet mee!
De missie begint met een sprong uit een vliegtuig zoals Dai die zelf gemaakt heeft als een commando speciale operaties. Spannend en bijzonder werk, maar hij stelt je direct gerust: niemand wordt geboren als commando en je hoeft er ook niet een te worden. Iedereen draagt namelijk op een andere manier bij aan de wereld.
De missie gaat verder met uitleg over tien speciale krachten die iedereen kan activeren en trainen voor het leven. In heldere stappen legt Dai uit wat bijvoorbeeld ‘voelkracht’ en ‘de kracht van stress’ is, gevolgd door een opdracht die je heel gemakkelijk thuis in je eentje of met klasgenoten kunt doen.
Wat opvalt aan de toon en stijl van het boek is dat de auteur zijn jonge publiek serieus neemt. Door zijn werkachtergrond kan hij de materie vertalen naar hapklare brokjes informatie. Het onderwerp mentale kracht alleen al is veelomvattend en voor velen niet gemakkelijk uit te leggen.
Neem het onderdeel ‘denkkracht’, waarin je het onderscheid leert tussen negatieve en helpende gedachten en je jezelf de vraag leert stellen hoe je iets kunt omdenken. Hoe ga je om met uitdagingen en obstakels (en wat is het verschil daartussen)? Die vraag beantwoordt hoe je mindset eruit ziet. Onthoud deze positieve uitspraak: “het mooie van jong zijn is dat je alle uitdagingen aangaat met een beginnersmindset”. Oftewel, je staat open voor alle mogelijkheden om een probleem aan te pakken.
Dat je niet altijd iets kunt of hoeft op te lossen, wordt ook gezegd. Soms lukt het je namelijk niet om in je eentje uit de figuurlijke put te klimmen en moet je hulp vragen. Dat bespreekt Carter in het hoofdstuk over ‘veerkracht’. Het is heel menselijk om even stil te staan, te voelen welke emoties door je lichaam razen en op adem te komen. Minder fijne ervaringen zorgen voor een beter symbolisch schild dat iedereen gebruikt ter verdediging van zichzelf. Zo lees je vanzelf over de ‘weerbaarheidskracht’, die vanzelf groeit zodat je beter met allerlei situaties in het leven kunt omgaan.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van wat er allemaal in Missie Mentale Kracht voorkomt. Het containerbegrip mentale kracht wordt dus uitgesplitst in kleinere krachten. Daarbij is nagedacht over de vormgeving van het boek, die Thirza Kok voor haar rekening nam. Elk hoofdstuk heeft een andere kleur en symbool en er staan passende illustraties. Ook staan sommige moeilijkere en belangrijke woorden vetgedrukt. Dit zal beelddenkers zeker helpen. Beeld en tekst gezamenlijk stralen de sfeer uit dat je stap voor stap door het verhaal mag gaan en dat je niet alles in één keer hoeft te weten. Als volwassene kun je hiermee dus ook uit de voeten!
Oké, stap voor stap op z’n tijd is dus goed, maar soms moet je ook in actie komen. Ik raad je van harte aan om met de vragen in Missie Mentale Kracht aan de slag te gaan en je eigen rugzak te vullen met vaardigheden. Dus hup naar de winkel, bibliotheek of een familielid dat het boek al heeft, en GO!
Dai Carter, Missie Mentale Kracht. 10 speciale krachten voor de rest van je leven, illustraties Thirza Kok, Volt, 2024, 190 blz., 9789062223442.