9 maart 2024

Ingela P. Arrhenius – De dierenatlas

Als een nieuw boek van Arrhenius verschijnt word je vanzelf nieuwsgierig naar waarmee ze jongere kinderen nu weer zal verrassen. Dit keer is het een dierenatlas ingedeeld per continent. Uit de eerste pagina’s blijkt al dat er niet zomaar een paar bekende dieren per twee pagina’s te zien zijn. Je ziet een shetlandpony en een wisent in Europa, een ringstaartmaki en een gestreepte dolfijn in Afrika en je laat je verrassen welke dieren er naast de drie soorten pinguïns voorkomen op Antartica.

Op iedere pagina kom je kartonnen flapjes tegen met daarachter feitjes. Zo leert de peuter en kleuter dat een emoe niet kan vliegen en wel heel hard kan lopen. Een pauw kan een kind kennen door een bezoek aan een kinderboerderij, maar het ziet er ook eentje afgebeeld op de pagina Azië. Achter het flapje zie je een prachtige waaier en lees je waarom een pauw zijn veren zo vormt.

De werelddelen zijn per twee pagina’s zowel verticaal als horizontaal weergegeven en om de verrassing compleet te maken is er in het midden telkens een prachtige pop-up uitgesneden van bijv. een olifant of een reuzenpanda en een prachtige geelvleugelara. Op de vorm van het betreffende continent zijn de dieren die er voorkomen gesitueerd. Zo zie je in Griekenland de geit, in Noorwegen de eland en de papegaaiduiker op IJsland. Bij ieder werelddeel wordt kort iets verteld over het klimaat of bijv. een berggebied, woestijn of belangrijke rivier.

De illustraties zijn zoals altijd herkenbaar en aantrekkelijk voor kinderen. De gekozen veelal rustige kleuren zijn op elkaar afgestemd waarbij de dieren hun natuurlijke tint hebben gekregen. De verzorgde vormgeving met afgeronde hoeken en stevige kartonbladen valt vanzelfsprekend ook op.

De gegeven feitjes zijn interessant en leerzaam voor de doelgroep. Dieren zijn een geliefd onderwerp voor kinderen. Zij willen graag meer weten over het leefgebied of andere achtergrondinformatie ervan. Een prachtig pop-op boek vol interactie waarin veel valt te ontdekken en waaruit feilloos bijzondere dierennamen zullen worden onthouden door de passende vriendelijke illustraties voor kinderen vanaf 3 jaar. Wedden dat een peuter jou kan vertellen hoeveel jongen een grizzzlybeer kan hebben, uit hoeveel landen Afrika bestaat of met een lach welke kleur billen een baviaan heeft? Een geslaagde mooie aan te raden Arrhenius!

Ingela P. Arrhenius, De dierenatlas, vertaler J.H. Gever, Gottmer, 2023, 12 blz., 9789025777364

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *