9 maart 2024

Diverse auteurs – Kom mee naar buiten

Een bundel verhalen in het thema van de Kinderboekenweek. Een boek dat je volgens velen juist in díe week leest of voorleest.
Sommige lezers zijn wat eigenwijs en doen dat op een eigen gekozen moment en niet volgens een rooster. Of twee keer, in de zomer èn in de herfst.

Mevrouw Koekoek uit het verhaal van Vriens heeft ook weinig met afgesproken schema’s, zij speelt in op de actualiteit en leert de kinderen spelenderwijs erg veel. Niet alleen over vogels, de kinderen leren ook over zichzelf. Lessen die je onthoudt. Graag meer (inval)leraren als deze dame met een dosis spontaniteit en minder regeltjes. Meer Koekoekverhalen mogen ook!

‘Krijg nou de wormen’ roept heksje Adiba van 180 jaar als ze ontdekt dat kinderen via een scherm moeten leren wat een dennenappel is. Niks digibord, het bos in! Zelf ontdekken! Ze tovert wat groens, laat wat stuiteren en de kinderen hebben een top-ervaring. Ze leren veel. Helaas, volgende keer moeten ze een dergelijk schoolreisje eerst aanvragen. Maar de klas rook mooi wèl naar de herfst. ‘Lichterlaaie!’ er komt meer Adiba?! Zalig Schotveldverhaal.

Vertellen over kastanjepoppetjes en spinnenwebben doet Ter Horst allerminst, wel over windmolens en toekomstige attributen. Een bril die woorden zichtbaar maakt?  Onsterfelijkheidspil? Een verhaal waarover je even na blijft denken: ‘vergeet nooit het begin van het probleem en de oplossing’. Planeet Grond moet worden gered.

‘Buiten kom je mensen tegen
buiten kun je meer bewegen,
buiten spelen op het plein,
buiten dansen in de regen.’

De verhalen worden afgewisseld door gedichten van Bonevacia. Begrijpbaar, leuk, mooi of nadenkend.

Over ieder verhaal is iets te vertellen. Allemaal in de eigen herkenbare schrijfstijl die door de leuke, mooie tekeningen en omslagillustratie van Marja Meijer tot één geheel zijn geworden.

Vogels komen ook voor in Honingh haar verhaal waarin naast vogeltelling echte vriendschap nog meer centraal staat. Of de Oehoe in Pelgrims ‘Mijn broer en de bosuil’ die de stuipen op het lijf jaagt van Hazel. Klimaatverandering en een wedstrijd m.b.t. inrichting van schoolplein in een verhaal van Mous met ook durven en kind-oudertijd. Win-win. Walraven schrijft over een onderwaterwereld. Het is spannend. Koraal, schildpad en eierenroof.

Bladerend bedenk je dat je ook over een stadskabouter hebt gelezen. Eentje op een skateboard. Het staat er echt. Rooseboom ziet groen. Door de ogen van Carlos dan.
Zonnebloemen kweken is ontzettend leuk in de zomer. Maar of een challenge als in Feltzer haar verhaal ook blij maakt? Veel mest en meten. Grappig ook.
Terug in de tijd mag de lezer met Maria en Geertje. Je leert wat ‘doodverven’ is. Van Dam laat je gaan naar een groen stukje Amsterdam in een verhaal waarin tulpengekte en gelijkwaardigheid een rol spelen. 1668 en emancipatie. Interessant.
Tot slot verrast Boter met een strip, een uitvinder, vriendschap en een ontploffing en echt, leuk ook!

Een bundel die verhalen bevat die gewoonweg heerlijk lezen en voorlezen, ondertussen genietend van illustraties of een mooi gedicht. Een lach, een nadenker, een schrijnende of een mooie, ze zijn allemaal vlot geschreven door fijne auteurs en beslist óók voor buiten de ene Gi-Ga-week.

Diverse auteurs, Kom mee naar buiten, illustrator Marja Meijer, Van Goor, 2022, 144 blz., 9789000381623

Eén gedachte over “Diverse auteurs – Kom mee naar buiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *