21 november 2024

Ellen Delange & Connie Snoek – De muur van meneer Mo

Meneer Mo is ontwerper van huizen. Hij bouwt ze ook. Hij heeft kleurrijke ideeën. De mensen voor wie hij de huizen bouwt willen echter altijd dezelfde huizen in de dezelfde saaie grijze betonkleur. Meneer Mo wordt daar niet vrolijk van.

Op een morgen als Ella haar vader Mo weer uitzwaait, hoopt ze dat hij nu wel een huis mag bouwen zoals hij heeft ontworpen en een mooie vrolijke kleur mag uitkiezen uit de kleurstalen die hij meetorst. Helaas, ook nu wordt meneer Mo weer teleurgesteld. De vriendjes van Ella zijn veel creatiever, maar mogen niet kiezen. Meneer Mo denkt na en neemt geen nieuwe opdrachten aan. Hij besluit het roer om te gooien. Hij gaat doen wat hij graag wil!

Een prachtig prentenboek uitgevoerd in enkele basiskleuren terwijl kleur een onderwerp is. Een verhaal dat gaat over creatief zijn, je eigen weg bewandelen, ontdekken en dromen waarmaken. Een opdracht kan zijn: hoe kun je saaiheid, het uniforme van kleurloosheid uit het straatbeeld, het landschap, laten verdwijnen?
Over beroepen zoals architect, schilder, aannemer. Wat wil jij worden, hoe pak jij een situatie aan? Een boek over meten en rekenen, er zijn diverse berekeningen en meetkundige tekeningen in de illustraties opgenomen. Van cirkels tot diameters en rechthoeken; bedenk welke materialen je nodig hebt om een huis te bouwen. Een zeer divers in te zetten groter formaat prentenboek.

De altijd duidelijke mooie illustraties van Connie Snoek vertellen samen met de fijne ook duidelijke tekst van Ellen DeLange een verhaal over kleur aanbrengen, vreugde toelaten in je leven en patronen doorbreken door creatief te zijn. In de illustraties zie je in de houding van meneer Mo eerst een moedeloosheid van altijd te moeten doen wat anderen willen. Als meneer Mo heeft gekozen voor een nieuwe eigen weg, komt er een bepaalde zwierigheid in het grote lijf van de neushoorn. Je ziet dat hij opleeft en op weg is naar nieuwe kansen en uitdagingen.

Een ander mooi aspect dat wordt verbeeld is dat iedereen verschillend mag zijn. Men kan zich letterlijk afzonderen door een muur op te trekken om na te denken en zichzelf te kunnen zijn. Hartverwarmend is hoe al de verschillende dierkinderen in kleur en grootte verbinding weten te leggen in hun enthousiasme zonder vooroordeel en de opgetrokken muur met beleid wordt doorbroken. De diverse samenleving wordt één geheel waarin men elkaar respecteert en openstaat voor de ander en nieuwe inzichten. De samenleving wordt er kleurrijker en warmer van. Aanrader dit originele boek.

Ellen Delange, De muur van meneer Mo, illustrator Connie Snoek, Clavis, 2020, 32 blz., 9789044838084

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *