5 maart 2024

Sarah Devos – Sporen & vondsten

Een kleiner formaat boek vol kijk- en vindgeluk! Hoe fraai is de natuur, hoe leuk zijn ontdekkingen die in menig jaszak verdwijnen? Dat je niet de enige bent die dat doet lees je bij de Grote Bonte Specht. Daarbij twee tips, alias levenslessen:
1. Speciale vondsten moet je altijd op een goede plek bewaren.
2. Maak altijd je jaszakken leeg vóór het wassen.

Deze veldgids is een fijn zakboekje om mee te nemen in de natuur, niet te groot, niet te zwaar, echt een gids die je in dezelfde jaszak kunt stoppen waarin je schatten verzamelt.
In het voorwoord stelt Devos de lezer gerust dat je niet alles kunt weten van wat er in het boek staat. Maar zodra je de straat uitloopt en goed om je heen kijkt, leer je snel bij.

Devos zet als eerste algemene natuurregels op een rij zoals ‘houd afstand’ en ‘ruim je afval op’.
Vervolgens is het boek in meerdere hoofdstukken opgedeeld. Hierbij is gelet op indeling naar wat je hoort, voelt en ziet. Het is handig dat zaken als gaatjes & gangen en drollen & braakballen worden gescheiden. Per bladzijde wordt uitleg gegeven met daarbij een duidelijke natuurgetrouwe illustratie. De prachtige illustraties die door Devos zelf zijn gemaakt, waarmee zij voorbeeld van goed observeren levert; je moet tenslotte wel herkennen waarover je leest.

Konijnenholen herkennen de meesten wel als je in een duingebied rondwandelt, maar wie herkent het holletje van de driehoornmestkever? Na holen ontdek je hoe nesten van een aantal vogels, bijen, of zelfs ‘een bolletje van de dwergmuis’ eruit ziet. Of lees dat nesten van eekhoorns vol vlooien zitten. Vanzelfsprekend is er ook een hoofdstuk met pootafdrukken die je het beste herkent in sneeuw of opgedroogde modder. Vogelgeluiden herkennen is een vak apart en een erg interessant stuk om te lezen. Als je ooit het getoeter van de Kraanvogel herkent, zal je na het lezen vast denken aan de Krullevaar.

In de herfst kom je allerlei paddenstoelen tegen in de natuur. Velen zullen niet weten dat er gaatjes in kunnen zitten. Dieren eten ze namelijk ook. Die gaatjes hebben vervolgens een bepaalde vorm. Het is verrassend door welke dieren deze zijn veroorzaakt. Vervolgens schiet je in de lach als de drol van een everzwijn vergeleken wordt met een gesneden brood die je kunt vinden bij zoelplekken en schuurbomen. Is dit laatste abracadabra dan is het aan te raden dit boek ter hand te nemen.
Voor de altijd mooie vondsten als kastanjes, kikkerdril en de schitterende bladeren is ook plaats ingeruimd, maar het laatste hoofdstuk laat je echt verbazen door koele en coole voorwerpen.

Achterin vind je een uitgebreid register, in feite onmisbaar in een dergelijk overzichtswerk, en ook tips worden er gegeven om meer info op te zoeken in gidsen, op websites, in apps etc.

Een vlot met humor geschreven mooie en handzame veldgids vol wetenswaardigheden over te ontdekken sporen en te vinden kleinoden veelal dichtbij huis. Je zou het ieder kind maar ook volwassene willen geven. Laat je verwonderen door de verrassende natuur met het gemeende enthousiasme in woord en beeld van Sarah Devos. Over veren, stenen, bladeren, noten en vele keutels! Erg leuke en mooie aanrader!

Sara Devos, Sporen & vondsten, Manteau, paperback, 192 blz., 9789022338995

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *