20 april 2024

Annemarie Bon – Ik wil het weten!

In dit deel van de serie ‘Duik in de tijd van’ gaat het over Julia, een Moluks meisje dat woont in de barakken van een kamp nabij Vught. Eind jaren ’50 waren er diverse woonoorden voor Molukkers die door de onafhankelijkheidsstrijd van de Molukse en Indonesië Republiek naar Nederland waren gehaald. Een woonoord in Vught omgeven met prikkeldraad, een voormalig concentratiekamp. Gezinnen van de RMS hadden weinig woonruimte en geen comfort.

Julia wil graag avonturen beleven zoals de jongens mogen. Ze is inmiddels 11 jaar, stelt zichzelf en anderen vragen. Ze durft het aan om op onderzoek te gaan. Er klopt iets niet en de volwassenen zwijgen. Ze wonen apart van de ‘Belandas’, er zijn militairen en waarom mag zij als meisje bijna niets? Veel informatie over tradities, cultuur en geschiedenis wordt verwerkt in dit zeer interessante deel. De bijna onmisbare illustraties van Marja Meijer verduidelijken veel in dit indrukwekkende verhaal over lijfstraffen, fusilladeplaats, militair vertoon en Molukse begrippen.

Het is uniek hoe voor deze doelgroep de Molukse gemeenschap van binnenuit wordt beschreven. In het begin verwacht je dat het een deel is voor lezers vanaf 8/9 jaar, maar hoe verder je leest, hoe meer problematiek er wordt aangehaald en sluit de stijl niet helemaal aan op die leeftijd in relatie tot de inhoud.
De inhoud sluit zondermeer wel aan op de lesstof vanaf de tweede helft groep 7 wanneer er uitleg is over WOII en is ‘Ik wil het weten!’ daarmee een zeer waardevolle aanvulling. Ook voor volwassenen.

Het verhaal toont aan dat er meer woonoorden in Nederland waren dan het meest bekende Westerbork en dat er meer bevolkingsgroepen betrokken waren in de wereldproblematiek. De Tweede Wereldoorlog was in 1945 voor vele mensen niet afgelopen. Aan te raden is om Nationaal Monument Kamp Vught te bezoeken omdat de omgeving dan echt tot leven komt.

Plattegrond en wereldkaart op de schutbladen, uitleg over de tijd en hoe een kind in die tijd leefde, iets over auteur en illustrator, tips voor een boekbespreking èn uitleg van Molukse woorden zijn onderdelen van toegevoegde waarde voor dit informatieve deel ‘Duik in de tijd van’.

Annemarie Bon, Duik in de tijd van – Ik wil het weten!, illustrator Marja Meijer, Zwijsen, 2021, 80 blz., 9789048739332

2 gedachten over “Annemarie Bon – Ik wil het weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *