18 oktober 2024

Emma Zwart & Delano van der Geest – De briljante uitvinding van Boris Breinbreker

In dit kijk- en zoekboek maak je kennis met een uitvinder, Boris Breinbreker. Zijn zolderkamer noemt hij zijn laboratorium en bedenkt daar de meest bijzondere zeg maar extravagante uitvindingen. Hij bedenkt ze niet alleen, hij maakt ze ook. Knutselen noemt hij dat. De lezer ofwel kijker wordt uitgenodigd om alles mee te beleven. Een rondleiding van zijn klein tot grote maaksels: machines, apparaten, toestellen en mechanieken.

De meest bijzondere objecten komen voorbij: een doorbijter bijv. die als een automatische tandenpoetser ingezet kan worden. Boris somt een aantal materialen op die in huis kunnen zijn, maar of je dat zelf moet proberen? Op de plaat is te zien dat hij al vele tubes tandpasta heeft gebruikt en dat is nu net één van de zoekopdrachten.
Andere bedenksels zijn bijv. de beller, een huiswerker, achteruit-fiets-fiets, een kameropruimer 3000 of een megamuziekmaakmachine en veel meer want de uitvindingen-uitvinder produceer ook nog eens zelf tal van producten. De ene is wat meer bruikbaar dan de ander die snel stuk is en dus totaal niet te gebruiken. Niet dat Boris dat een groot probleem vindt, want hij blijft hinten op die ‘grootste uitvinding allertijden’.
En dat is de allerlaatste en eerlijk is eerlijk een geweldige ‘uitvinding’: vier letters en kaft: het boek! Boris geeft direct toe dat hij hiervan niet zelf de uitvinder is. De grap? Juist omdat hij zoveel maaksels uitvindt waardoor hij tijd overhoudt, heeft hij meer tijd voor het lezen van een uniek eigen boek.

Een kijk- en zoekboek waarbij je eerst niet weet waar je moet kijken. Er is zo ontzettend veel dat je je afvraagt of het niet té veel is. Wie echter het eerdere zoekboek van Delano van der Geest – Waar is teckel Moos? heeft ingezien, zie daarin ook dezelfde gekozen kleuren, weet dat je door het vele heen moet kijken. Boris Breinbreker bevat echter minder een vaste structuur dan de treincoupés uit ‘Moos’ omdat wat lijkt op een zolderkamer, misschien een schuur, niet als geheel wordt gezien. Je ziet een hoekje of alleen een muur en steeds andere attributen, zelfs het bureau of de stoel staat niet direct herkenbaar in het zicht.

Wel terugkerend zijn de te ontdekken muisjes die met allerlei sjouwen waardoor het ook een interactief boek wordt. Naast de muisjes kun je ook andere dingen zoeken. De vragen voor die voorwerpen staan in rechthoekige schermpjes onderaan de pagina. Ook andere vragen gericht aan de kijkzoeker worden gesteld.

Een gedachte kan zijn: soms is wat minder juist meer of een vast element want je zou er hyper van worden, zowel door tekst al illustratie. Maar dat is nu juist waar Boris Breinbreker (inderdaad verkorte titel) behoefte aan heeft, na een drukke dag tot rust komen met en tijd hebben voor een boek.

Een kijk- en zoekboek waardoor ideeën kunnen ontstaan voor lessen techniek, het stimuleren over nadenken van verwerking van restmaterialen en misschien zelf iets uitvinden. Wat betreft de voorkomende uitvindingen kan er worden meegedacht waar het probleem ligt waarom iets niet naar wens werkt.

Boris Breinbeker is een boek dat de fantasie prikkelt, grappig is en je vast zin laat krijgen in popcorn!

Emma Zwart, De briljante uitvindingen van Boris Breinbreker, illustrator Delano van der Geest, Clavis, 2024, 32 blz., 9789044853445

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *