29 maart 2024

Delano van der Geest – Waar is teckel Moos?

Een prentenboek met een omslag waarop al direct veel valt te ontdekken. Door de goed afgestemde rustige kleuren komt het geheel niet als teveel over. De titel geeft aan dat het hondje Moos het hoofdonderwerp is en de groter afgebeelde stoomlocomotief valt ook op. De jongen heet Mees lees je op de eerste dubbele spread, hij is de verteller ofwel degene die de zoekopdrachten in vragende vorm indirect aan de lezer geeft.

Dat het boek ook over reizen gaat kan je niet ontgaan, zie alleen al alle gestapelde koffers op de schutbladen die tot de verbeelding spreekt. Daarna blijf je als jonge kijker vast een tijdje hangen bij alles wat je ziet op het titelblad. Net als op het omslag zie je aanwijzingen wie of wat je tegen kunt komen in dit fantasievolle  beeldverhaal. Naast teckel Moos met zijn rode petje zie je muisjes, papegaaien, iets wat duidt op circus en piraten, badeendjes, ballonnen, een tennisbal, een terugkerende blauwe vlinder en nog veel meer onder de overkapping van het oude stationsgebouw waar de kruier nog een bekend beroep is. Of is het iemand anders die goederen inlaadt? Welke rol spelen al die voorwerpen en figuren? Gaan ze allemaal met de trein op reis?

De tijd die je doorbrengt met het ontdekken van alle getekende attributen voordat het verhaal begint, heeft Mees niet. Hij moet opschieten! De trein vertrekt bijna, het muisje hangt al aan de wijzer van de klok om ‘m te verzetten! Mees moet zijn best doen om de vooruit gesprinte Moos bij te houden. Zouden ze naar het circus gaan, er hangt een affiche op de muur. En wie gluren er allemaal om een hoekje?

Direct is duidelijk dat op de eerste scène het benoemen kan beginnen. Er zijn wel een paar treinbanken maar verder springt, vliegt, draaft, hangt, blaft er allerlei op en neer in deze wagon. Geen gewone hondenshow dus, en om Moos hier terug te vinden – inderdaad Moos is zoek! – wordt de hulp van de kijker ingeroepen want de presentator kan Mees niet horen. Naast het zoeken van de teckel wordt ook gevraagd uit te kijken naar vijf voorwerpen afgebeeld in een kader onderaan het treinstel. Vervolgens kom je in een magazijn met de meest uiteenlopende gevonden voorwerpen terecht, duik je de badeendenvijver in en meer bijzondere gebeurtenissen in de trein tot zelfs in een piratenwereld. Op een gegeven ogenblik ontdek je ook wat het werkelijke beroep is van de vermeende kruier die je zag op het titelblad.

Per twee bladzijden wordt een zoekplaat in eigen sfeer getoond. De genummerde wagons hebben ieder een eigen naam, verwijzend naar het tafereel wat zich in het betreffende treinstel afspeelt. Erna een zoekplaat met de locomotief en het eindstation waarbij wordt opgemerkt dat de locomotief het perron al in zicht heeft en de klok de aankomsttijd aangeeft. Het muisje met eigen verhaal is ook hier niet ver weg, zie het spiegelei, en de papegaaien komen gezamenlijk aanvliegen. Dat aan alle details is gedacht blijkt bijv. uit het feit dat de oortjes en de snorharen van de muizen allemaal dezelfde kant opwaaien door de wind. De clowns zijn niet te eng door alleen een neusje en beperkte schminkmond, de kanonnen hebben geen kogels maar confetti. Intussen is er een kleine oefening in klokkijken en terugtellen van 7 naar 1. Het klokkijken laat je ook naar de buitenomgeving kijken: een etmaal treinen!

Dit is het prentenboekdebuut van Delano van der Geest. Eerder illustreerde hij erg leuk het beginnende lezerboekje ‘Vreemd is niet raar!’ van Monique van Hest na een gevolgde masterclass bij Mark Janssen en één bij de Clavis Dream Academy.
Wat een fantasie en doordachte illustraties in ‘Waar is teckel Moos?’ die gedetailleerd maar niet te eng of veel zijn voor jonge kinderen. Mooie kleurcombinaties zorgen voor rust en sfeer met daarbij treffend gekozen kleuraccenten voor voorwerpen die nadruk behoeven. De tekst is niet moeilijk en doelmatig ten aanzien van het zoekaspect. De te zoeken voorwerpen zullen niet allemaal door jonge kinderen vanaf ong. 4 á 5 jaar kunnen worden benoemd. Hoe leuk is het dan om samen te zoeken waardoor de woordenschat door beeld uitbreidt? Denk hierbij ook aan tweedetaalleerders. Een debuut dat om meer vraagt, vooral door de tekeningen met stripallure die volop zorgen voor interactie.

Als je verwacht dat je het boek kunt sluiten na het bekijken van alle wagontaferelen, heb je het mis. Het spel start opnieuw wanneer je de overkoepelende opdracht achterin leest. Piraat Visgraat is iets kwijt!

Verrassend leuk zoekboek voor jonge speurneuzen en stiekem ook voor oudere, want verschillende meer gedetailleerde opdrachten vragen tijd van het speurdersoog. Vermaak en leerrijk gaan hand in hand, heerlijk boek voor thuis en onderweg. Vakantietip!

En Mees, heeft die zijn hondje Moos teruggevonden? Ontdek het zelf in deze werelden-in-een-wereld en kijk dan gelijk of je nog meer herhalende dierenvriendjes ziet.

Delano van der Geest, Waar is teckel Moos?, Clavis, 2024, 32 blz., 9789044853599 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *