9 mei 2024

Gitte Spee – aap & mol, een dief in het bos

Als er een nieuw verhaal van dit duo te leen komt in de bibliotheek, moet dat even worden gelezen.
Voor een volwassene inderdaad even, maar voor een beginnende lezer is dit een echt boek wat tijd vergt, (zonder ‘je’!).

Er zijn kinderen die in het eerste leesjaar dit vlotweg voor de kerstvakantie lezen, maar er is ook een groot aantal dat flink moet doorzetten om bijv. de aap en mol verhalen voor de lente te kunnen doorwurmen, laat staan begrijpen.

In deze serie, inmiddels het 5e verhaal en het 6e komt, éénlettergrepige woorden. De oplettende kijker ziet dat de titel in kleine letters is geschreven. Aanhalingstekens ontbreken, gesproken tekst is wel te onderscheiden, ervoor staat een mol, vos, haas of aapkopje. Een vijfde verschijnt ook: de dief.
Je ziet geen woorden met eu, au, ou, ui of oe. Mol wil bijv. naar zijn hol en niet naar huis. Geen oe maar als je de illustraties goed bekijkt zie je wel een voorwerp met een oe. Mol leest graag! Met bril – de twee medeklinkers na elkaar zijn ook niet gebruikt. Zo kun je diverse punten opnoemen waarmee een maker van een avi-boek te maken heeft. Toch een verhaal.

De illustraties verwijzen naar tekst en v.v. De pap en dus de pan is heet: Mol heeft ovenwanten aan zijn pootjes. De ene woont in een hol, de ander in een boom, de volgende in een hut. Diverse voorzetsels komen aan bod.
Waarom wil Mol terug naar zijn hol, wil hij gaan lezen? Waarom kan de ene wel zien zonder maan en de ander niet? Of dichtbij en ver?

De vraag hier is waar hun eten en drinken is gebleven of beter wie heeft het meegenomen? Diverse emoties volgen zich op tijdens hun speurtocht. Van boos, verdrietig tot wat bang en blij. Samen delen en elkaar helpen blijkt ook nu weer fijn. De reden voor het wegpakken van hun voedsel begrijpen ze als ze ‘de dief’ ontmoeten. De dief heeft een jong, en die is lief!

Voor de startende lezer is dit een gouden duo. Kinderen genieten van de mooie, grappige illustraties in zachte tinten.
Dit is één van vele leuke met grote aandacht gemaakte Aap & Mol. Ook om voor te lezen bijv. het Rijksmuseum, Panorama Mesdag, Paleis op de dam of Het Gouden Boek van Aap en Mol.

Andere delen zijn (mei 2024): aap en mol en de zon – aap en mol en de roos – aap en mol het hol is vol – aap en mol de hut van kaas – aap en mol kak op de weg.

Gitte Spee, aap en mol een dief in het bos, Kluitman, 2022, 32 blz., 9789020677690

Eén gedachte over “Gitte Spee – aap & mol, een dief in het bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *