10 maart 2024

Guido van Genechten – Een tractor voor Tim

Tim blaast op het titelblad drie kaarsjes uit. Op de toppen van zijn tenen, wankelend op een stoel, lukt de peuter het net. Hij mag een wens doen. Het ritueel van toezingen en feliciteren volgt. Verwachtingsvol ziet hij een cadeau op zich afkomen. Ook van hondje Boris, zegt mama.

Reuzeblij ontdekt hij onder het enorme vel pakpapier een tractor. Hij gaat direct op pad. Met Boris op weg naar de andere boerderijdieren om zijn rode tractor vol trots te showen. Hij lijkt al net een echte boer. Behendig stuurt hij naar de kippenren, racet op en af de schapenheuvel, sjeest door de modderplassen en ontdekt waarvoor de toeter dient. Nog leuker is het als je samen speelt. Ook met deze tractor. Tim heeft een slim plan zodat echt alle dieren kunnen meerijden. Een supercadeau!

Een prentenboek in de leefwereld van een peuter of kleuter op een boerderij. Heerlijk hoe het jongetje met regenlaarzen door de modder mag banjeren en rijden, omringd door de dieren uit zijn omgeving. Oplossingsgericht werken, verjaardag, tellen en benoemen zijn voorkomende mogelijkheden, maar ook laat dit verhaal zien dat wensen voor later in aangepaste vorm voor kinderen eerder kunnen uitkomen.

De duidelijke grote illustraties op veelal een witte ondergrond laat het jongere kind focussen op het onderwerp. Het perspectief wordt kloppend weergegeven. De enkele details geven meerwaarde bij herkenning, bijv. een wei met paardenbloempluizen of was drogend aan een waslijn. Fantastisch zijn de bandensporen op de schutbladen. De tekst leest prettig voor en past prima bij de peuter- en kleuterleeftijd.

De olijke Tim laten je door vorm, kleur en blijdschap om zijn gekregen wenscadeau direct in je hart sluiten. Een fijn klein verhaal voor veel kinderen!

Guido van Genechten, Een tractor voor Tim, Clavis, 2021, 28 blz., 9789044844313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *