6 maart 2024

Kerstin Zabransky – Zoek, Max, zoek!

Een omslagillustratie die direct de aandacht trekt door de vrolijke heldere kleuren en vooral door Max! Met trouwe hondenogen kijkt hij je vragend aan. De opdracht staat erboven. Max wordt door zijn baasje gevraagd te zoeken naar knuffel Cato.

Het meisje is gedurende de dag met Max op verschillende plaatsen geweest. Helaas is ze daarbij haar knuffel ergens kwijtgeraakt. Je ziet plaatsen die herkenbaar kunnen zijn voor jonge kinderen en activiteiten die je met je hondenvriend kunt ondernemen. Naar de kinderboerderij, even langs een grootouder waarmee je mijmert op een bankje, een heerlijke strandwandeling, door het park naar een feestje waar je hond ook welkom is.

Op de fullcolour illustraties in de kenmerkende stijl van Zabransky is veel te ontdekken. Ook in dit inmiddels vijfde prentenboek. Naast dat hierin Max een zoekopdracht krijgt, is er ook voor de jonge lezer veel speurwerk te verrichten. Op de schutbladen staan in gedeeltelijk ingekleurde afbeeldingen dieren en voorwerpen die je terug kunt vinden in het verhaal. Ook daarbij bijv. telopdrachten, een te vinden spoor of lint en een zoekopdracht met vlinders. Je vindt er zelfs een tekensuggestie. Met een eerste blik zie je de objecten groot en in verschillend perspectief weergegeven, bij een tweede keer kijken ontdek je vele details waaronder vlinders, vogels, lieveheersbeestjes. Of een specht met een worm, een bij boven een bloem, een boerderij in de verte, een dalmatiër etc.

De kinderboerderij laat je vele dieren benoemen. Het strand de verschillende honden en wat er op een rustige, koelere of drukke, warme dag aan de kust te zien is. In de volle ruimte van het verkleedfeestje staan andere dieren te snoepen van lekkers terwijl de plaat erna aangeeft hoe leeg de straat was voordat ze erheen gingen. Niet alleen een zoekboek, ook verschillende weertypes met bijbehorende luchten en landschappen. Het laat je reizen in je fantasie in wolkenfiguren en verhalen van opa alles omgeven door kleurrijke bloemen. Daarnaast breidt de woordenschat uit door begrippen en tegenstellingen, benoem je kleuren en is er een natuurles in onderdelen van de boom.

Een aan te raden mooi doordacht en veelzijdig zoekprentenboek met verwerkingsmogelijkheden en onderwerpen uit de eigen leefomgeving. De duidelijke illustraties vertellen bijna vanzelf het verhaal waarbij de minimale tekst de juiste ondersteuning biedt en ruimte geeft tot het bedenken van een eigen vertelsel. Een schrijfopdracht! Tevens nodigt het uit tot een gesprek door de gestelde vragen, thema’s en emoties die bij het zoekraken van een knuffel kunnen voorkomen. De focus van het meisje ligt op het zoeken van knuffel Cato, waarbij hond Max met trouwe blik de focus op zijn baasje heeft, want zag hij Cato al die tijd al in zijn blikveld? De herhalende factor!
Vanaf ong. 4 jaar.

Kerstin Zabransky, Zoek, Max, zoek!, Clavis, 2022, 32 blz., 9789044843880

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *