5 maart 2024

Guido van Genechten – Hoeveel?

Knuffels tellen, hoe vaak zou een dreumes of peuter dat doen? Mogelijk nog niet exact van 1 tot en met 10, maar met knuffels spelen vast wel en vragen hoeveel het er zijn.

De egel in roze broek neemt je mee in dit vierkante telboek met hardkartonnen bladen. Aan de rechterkant een schrijfbord met daarop in blauw het getal 9. Onder het schrijfbord gekleurde krijtjes in dezelfde kleur.

De vraag ‘hoeveel knuffels heb jij?’ wordt één keer gesteld. De eerste, een eendenkuiken, antwoordt: ‘eentje maar zegt eendje dat is meer dan genoeg voor mij’. Het eendenkuiken torst vervolgens een naar verhouding enorme blauwe knuffel mee en we zien een blauwe 1 op het schrijfbord.
De volgende is een hondje: ‘twee zegt hondje en ze lopen altijd met me mee’. We zien twee giraffes op wieltjes met een trekkoord en het groene broekje van het hondje geeft de kleur krijtje aan.

Naast tellen komen ook diverse begrippen aan bod. Trekken, meelopen, boven op elkaar, meer, vol of fluisteren. Maar wat is genoeg, op een rij staan of dol op elkaar zijn? Daarbij worden door de duidelijke afbeeldingen verschillende dieren geleerd of bijv. hemellichamen.

Dit telboek kan ook als kleurenboek dienen. Ieder dier draagt een bepaalde kleur kledingstuk en daardoor zijn de krijtjes ook die kleur. Bij het getal 6 is dit fris verwerkt door kleurig fruit te gebruiken en bij 7 door origineel sneeuwpoppen met hoofddeksels en sjaals op rij te zetten door een pinguïn, waardoor soorten fruit en hoofddeksels benoemd kunnen worden. Bij de pinguïn is een doordenkertje te ontdekken.

Een erg leuk, lief en grappig veelzijdig telboek voor kinderen vanaf 2 jaar. Zoveel doordachte toepassingen waardoor verschillende vaardigheden opgepakt kunnen worden. De grotere kleurrijke afbeeldingen zijn geplaatst op een witte achtergrond waarbij de hoofden van de dieren naar verhouding groter zijn dan het lijf. Door de grotere hoofden is de emotie makkelijker te herkennen voor het jonge kind.
Overal zien we de guitige grote ogen terug die kenmerkend zijn voor het werk van Genechten. Behalve op één plaat, maar dan moet je wel even tot tien tellen! Mooie aan te raden cadeautip!

Guido van Genechten, Hoeveel?, Clavis, 2021, 20 blz., 9789044843231

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *