10 maart 2024

Jaap Vermeiden – De tuin van Jacob en Thomas

Vogels. In je tuin, het park of bos, op het land, waar dan ook het is altijd leuk en interessant om deze dieren te volgen. In de zomer zie je vaak andere soorten in Nederland dan in de winter. Nu het kouder wordt, is het extra leuk om vogels in de tuin te volgen. Een voederplank waar de rondsluipende buurkat niet bij kan komen, een pindaketting, vetbolletjes en vooral planten en struiken zorgen voor veel levendigheid van gevederde vriendjes in jouw tuin.

In het boek ‘De tuin van Jacob en Thomas’ vertellen deze twee broers per vogel in een inleidend verhaaltje over een vogel die in hun tuin voorkomt. Daarna komen verschillende kenmerken aan de orde zoals, uiterlijk, geluid, welke pootafdrukken, soort snavel etc. Een interessant gedeelte is wanneer welke vogel eieren legt en hoe ze eruit zien. Vaak zie je geen eieren want broedende vogels laat je met rust. Hoogstens vind je een keer een stuk eierschaal als de jongen zijn uitgevlogen.

Vogels die worden besproken zijn o.a.: mezen, mussen, kraaien, houtduif en tortel, merel, roodborstje, specht, winterkoninkje en de vliegensvlugge boomkruipers. Ruimere aandacht is er voor
de familie mus. Wist je dat er een gras- en een heggenmusfamilie is? Vroeger zag je van de ‘doodgewone mus’ hele zwermen uit de tuin opvliegen als je de deur opendeed, maar tegenwoordig kun je tijdens de jaarlijkse vogeltelling maar een klein aantal noteren. In de stadstuin is helaas te vaak te weinig of geen groen meer te vinden.

Naast sfeervolle aquarel-illustraties staan er duidelijk herkenbare, genummerde foto’s in dit oblong informatieve prentenboek. Voor de Nationale Vogeltelling die jaarlijks eind januari wordt gehouden, is achterin ruimte gecreëerd naast bladzijden waarop je kunt bijhouden welke vogel je wanneer hebt gezien. Om het geheel compleet te maken is er een quiz en een duidelijke bronvermelding toegevoegd

Een origineel, interactief en zeer verzorgd boek om de nieuwsgierigheid voor de natuur dichtbij huis aan te wakkeren. Een boek dat je leert om op eenvoudige wijze zorgzaam te zijn voor vogels in het bijzonder. Het is nooit te vroeg om de liefde voor de natuur mee te geven.
Een duidelijk informatief lees- en doeboek dat voor deze doelgroep nauwelijks aanwezig was. Voor thuis, maar ook erg leuk voor een natuurles op school. Om samen te lezen vanaf 5 jaar, zelf lezen ong. 7 jaar. Op de leestafel!

Jaap Vermeiden, De tuin van Jacob en Thomas, EF & EF Media, 2019, 60 blz., 9789082877014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *