8 maart 2024

Harmen van Straaten – Top Bob deel 1, De reddende hond

Top Bob, Dominee Kater, Skipper Angstteckel, Doortje Dwergpoedel en Nero Buldog.
Dit zijn de hoofddieren, wel of geen vriend, uit dit avontuur met aantrekkelijk omslag.

Een verhaal dat vanuit de gedachten van een hond is geschreven. Tijdens het lezen denk je dan ook, Bob is een hond maar het lijkt wel een mens.

je moet goed toneel kunnen spelen als hond’ – ‘alsof ik niks doe de hele dag

Zonder dat de baasjes het weten gaat Bob door het kelderraam naar buiten om heldendaden te verrichten. Hij komt maar niet aan een dutje toe en aan het eind van de dag komen de baasjes weer thuis. Zij willen dan spelen vindt Bob als hij ook mee naar buiten moet. Top Bob is aan het eind van de dag dan ook ‘hondsmoe’, hij is een slaaphond.
Overdag redt hij de buurhond Doortje, zit Dominee Kater in de weg en komt op het spoor van een inbreker die alle huizen in de buurt binnengaat.
Op een dag komt die inbreker ook in Bobs huis. Als hij ontsnapt gaat Bob er achteraan op een scooter! De inbreker rijdt in een geel busje weg en Top Bob, de reddende hond, laat hem op een bijzondere manier stoppen. Maar helaas, Nero Buldog was er ook bij en hij gaat er met de heldeneer vandoor.
Niet leuk als jij de held bent en je krijgt niet de eer. Staat Bob weer niet in de krant, maar hij kan eindelijk wel rustig in zijn mand gaan liggen.

Een ‘echt’ boek voor lezers vanaf 6 jaar dat beeldend en vooral met humor is geschreven. Door de samengestelde en moeilijkere woorden die de woordenschat verrijken, wordt er op een positieve manier inzet van de jongere lezer gevraagd. Iedere hoofdstuktitel begint met een andere kleur. De bladzijden hebben een volle bladspiegel waarbij iedere nieuwe zin op een nieuw regel begint. De humoristische illustraties in kleur dragen bij aan het goed begrijpen van de vlot geschreven verhaal. Tekst en illustratie geven samen leesplezier.

Origineel, een juiste dosis spanning en heerlijke humor, een avontuur met een goede afloop passend bij de leeftijd. Misschien kan Top Bob, die echt geen ‘morgenhond’ is, volgende keer wel een heldendaad verrichten!

Harmen van Straaten, Top Bob deel 1 De reddende hond, Leopold, 2019, 64 blz., 9789025877538

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *