9 maart 2024

Jacques Vriens – Het dassenpad

Deze wandeling uit de reeks ‘terloops’ leest alsof je zelf wandelt in Zuid-Limburg.
In het voorjaar pakt de natuur onbekommerd uit, hier in het Savelsbos. Het begint met het lieve gele speenkruid dat eerst de hellingen bedekt. Dan volgen de witte bosanemonen en als die zijn uitgebloeid, schiet het daslook uit de grond.

Wie op een ommetje in eigen directe omgeving oog heeft voor bloemetjes in de berm of struikgewas ziet waarschijnlijk (nu) ook een gele waas en andere kleuren in het vroege voorjaar. Of de witte daslook waarvan een prachtige schildering in het prentenboek De wijde wereld in! over de twee dasjes op ontdekkingstocht.

Over dassen wordt ook verhaald in deze terloops met daarbij allerhande herinneringen uit het leven van Vriens, soms zo terloops genoemd. Intussen kom je hoe verrassend – of niet want overeenkomsten zijn er – De wind in de wilgen tegen van Kenneth Grahame tegen. Of Thijssen. Een zijstap in mijn boekenkast naar een oude Carmiggelt met Kronkels werd gemaakt en later even uitzoeken welke Tsjechov er staat. Om blij van te worden lees je over een heel favoriete Biegel, Het sleutelkruid

Dat natuurbeschrijvingen op wervende  teksten voor de plaatselijke VVV kunnen gaan lijken heeft Vriens moeite mee, maar Thea Beckman heeft hem toch zo lees je in het begin van zijn schrijverscarrière al gevraagd welk weer het toch is in zijn verhalen.

De Stichting Das & Boom wordt genoemd in het kader dat de dassen ooit dreigden te verdwijnen. Ze moesten kans krijgen om zich te herstellen. Dat is alvast gelukt gezien de huidige berichtgeving rondom das en spoorwegen.

Wie nieuwsgierig is naar verdere beschrijvingen en wetenswaardigheden, een terloops neem je eenvoudig mee in je jaszak op een wandeling, om even een stukje te lezen bij een observatie- of een koffie/theemoment .

Jacques Vriens, terloops Het dassenpad, Van Oorschot, 2022, 64 blz., 9789028223301

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *